Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Aller: schuur in Putten

Boerderij

Diermenseweg 3
3882RX Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Den Aller: schuur

SCHUUR op rechthoekige grondplan, afgedekt met een wolfdak belegd met riet en deels met rode Hollandse pannen. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden en rode vorsten op de nok. De schuur is grotendeels opgetrokken in hout op een gemetselde plint, en deels versteend. De VOORGEVEL (gericht naar de Diermenseweg) is volledig in gepotdekselde houten delen uitgevoerd en heeft in het midden recht afgesloten dubbele deuren. Recht boven deze deuren een vierkante gevelopening. De RECHTER ZIJGEVEL is opnieuw opgemetseld en bestaat thans uit een trasraam met vijf segmentboogvormig afgesloten deuren. Tussen de deuren bevinden zich weer kleine openingen. De LINKER ZIJGEVEL van de schuur is nog uitgevoerd in hout. Waardering SCHUUR (complexonderdeel 3) vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een schuur op een boerenerf uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, uitgevoerd in hout en opgebouwd uit gebinten. De schuur bezit hoge ensemblewaarden in samenhang met de overige complexonderdelen. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat een onderdeel is van het landgoed Oldenaller, en van oorsprong bij het kasteel behoorde. y (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Aller: schuur in Putten

Den Aller: boerderij

Diermenseweg 3
Putten
Grote BOERDERIJ van het type hallehuis opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, één bouwlaag en een zolderverdieping hoog afg..

Den Aller: bakhuis

Diermenseweg 3
Putten
BAKHUIS op rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen en afgesloten met een zadeldak belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. Achter op..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het vierroedige type, bestaat uit vier houten stijlen en een tentdak dat met riet belegd is. Waardering HOOIBERG (complexo..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het tweeroedige type, bestaat uit twee houten stijlen en een dak dat ten tijde van de aanwijzing niet belegd is. Waarderin..

Den Aller: schaapskooi

Diermenseweg 3
Putten
SCHAAPSKOOI op rechthoekige grondplan, afgedekt met wolfdak belegd met riet. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden. De schuur is opge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Aller: schuur in Putten

Foto's (1)