Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Aller: bakhuis in Putten

Boerderij

Diermenseweg 3
3882RX Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Den Aller: bakhuis

BAKHUIS op rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen en afgesloten met een zadeldak belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. Achter op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen met rookkap en aan voor- en achterzijde bevinden zich geprofileerde windveren. De afwatering vindt plaats via bakgoten. De gevels zijn gemetseld in kruisverband. De kozijnen van de gevelopeningen zijn witgeschilderd. Deuren en luiken zijn zwartgeschilderd in combinatie met rood en wit voor de kozijnen. De luiken zijn aan de buitenzijde zwart. De vensters vallen op door de diagonale roedeverdeling. De VOORGEVEL (gericht naar de boerderij) heeft in de eerste bouwlaag in het midden een deur, geflankeerd door ramen met luiken. In de top van de gevel bevindt zich een keperboogvormig raam met dubbele luiken. Ongeveer in het midden van de RECHTER ZIJGEVEL bevinden zich dubbele openslaande deuren met een dicht onderpaneel en grote ruiten met diagonale houten roeden. Voor de ruiten bevinden zich luiken met de reeds beschreven kleurverdeling. Ongeveer in het midden van de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een venster met luiken. In de ACHTERGEVEL zijn dubbele deuren geslagen. Het INTERIEUR heeft een verdieping, gecreëerd door een houten vloer, toegankelijk via een luik. Achter in de ruimte bevindt zich nog de verlaagde schouw. Waardering BAKHUIS (complexonderdeel 2) uit het laatste kwart van de negentiende eeuw - Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een bakhuis op en boerenerf. Het bakhuis valt op vanwege de grootte en fraaie detaillering welke verwijst naar relatie met landgoed Oldenaller (rijke roedeverdeling en luiken). - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Aller: bakhuis in Putten

Den Aller: boerderij

Diermenseweg 3
Putten
Grote BOERDERIJ van het type hallehuis opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, één bouwlaag en een zolderverdieping hoog afg..

Den Aller: schuur

Diermenseweg 3
Putten
SCHUUR op rechthoekige grondplan, afgedekt met een wolfdak belegd met riet en deels met rode Hollandse pannen. Het dak heeft laag doorgetrok..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het vierroedige type, bestaat uit vier houten stijlen en een tentdak dat met riet belegd is. Waardering HOOIBERG (complexo..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het tweeroedige type, bestaat uit twee houten stijlen en een dak dat ten tijde van de aanwijzing niet belegd is. Waarderin..

Den Aller: schaapskooi

Diermenseweg 3
Putten
SCHAAPSKOOI op rechthoekige grondplan, afgedekt met wolfdak belegd met riet. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden. De schuur is opge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Aller: bakhuis in Putten

Foto's (1)