Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Boeyen in Putten

Boerderij

Beulekampersteeg 43
3882LJ Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Klein Boeyen

SCHUUR van één bouwlaag hoog, afgedekt door een wolfdak dat deels is belegd met riet en deels is voorzien van rode Hollandse pannen. Op de nok liggen rode vorsten. In de schilden zijn in het riet ventilatiegaten aangebracht. De wanden zijn opgebouwd in horizontale, gepotdekselde houten delen op een in baksteen uitgevoerde plint. De VOORGEVEL bezit een dubbele houten deur en rechts ervan een houten loopdeur. De LINKER ZIJGEVEL is blind, evenals de RECHTER ZIJGEVEL en de ACHTERGEVEL. Het INTERIEUR heeft vier gebinten (ankerbalkgebinten), en een deels beschoten kap. Het eerste gebintsvak is dieper dan de andere vakken. Waardering SCHUUR (complexonderdeel 3) vermoedelijk daterend uit ca. 1860 - Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw op een boerenerf. De schuur is opgetrokken in hout en bezit ankerbalkgebinten. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van de Puttense dorpskom. De schuur heeft vanwege de ligging pal aan de weg, een belangrijke beeldbepalende waarde. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, dat een representatief voorbeeld is voor de ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw, in het bijzonder voor de Veluwe. De boerderij is onderdeel van een groep boerderijen behorende bij het landgoed Hell, en aan de bouwplaats is een oude geschiedenis verbonden. y (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523953
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Boeyen in Putten

Klein Boeyen

Beulekampersteeg 43
Putten
De BOERDERIJ van het type hallehuis bevat een voorhuis met kelder en een achterhuis waarin zich het bedrijfsgedeelte bevindt. Het gebouw tel..

Klein Boeyen

Beulekampersteeg 43
Putten
Vijfroedige HOOIBERG met houten roeden en een vijfzijdig tentdak. Het dak is met golfplaten belegd. Waardering HOOIBERG (complexonderdeel 2..

De Renselaer

Beulekampersteeg 54
Putten
Hoeve "De Renselaar". Goed bewaarde BOERDERIJ in ongerepte landelijke omgeving. De hoeve is gebouwd op een T-vormig grondplan en heeft een v..

Oud Rookhuizen

Donkeresteeg 13
Putten
Hoeve "Oud Rookhuizen". Gave, in oorsprong 18e eeuwse hofstede onder rieten wolfdak, dak aan de voorzijde een bewerkte daklijst heeft. De vo..

Hoeve met gaaf bewaard woongedeelte onder rieten wolfdak. Deel in de moderne tijd vernieuwd. Op het erf een houten schuur met pannen dak

Donkeresteeg 12
Putten
Hoeve met gaaf bewaard woongedeelte (XVIII?) onder rieten wolfdak en met in de voorgevel vlechtingen en vensters met twintigruitsschuiframen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Boeyen in Putten

Foto's (1)