Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Heumen

Boerderij

Vosseneindseweg 5
6582BN Heumen
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Schuur

Omschrijving Deze uit het midden van de 19de eeuw daterende SCHUUR is later aan de korte noordzijde uitgebouwd onder doorgetrokken dakschild. De oorspronkelijke buitenmuur met baksteenvlechting bevindt zich nog in de schuur. De schuur heeft een rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en gedeeltelijk voorzien van een gecementeerde plint. De gevels zijn laag met uitzondering van de straatgevel. De onregelmatig ingedeelde straatgevel heeft links drie grote deeldeuren naast elkaar. De linker deeldeuren bevinden zich ter plaatse van de latere uitbouw. De overige twee deeldeuren bevinden zich ter plaatse van de eerste twee gebintvakken. De lange gevel aan de zuidzijde bestaat grotendeels uit vernieuwd metselwerk waarin zes halfronde stalramen van het gesloopte bakhuis zijn opgenomen. Het hoge schilddak is boven met riet gedekt (gedeeltelijk vervangen door golfplaten) en onder door gesmoorde oud Hollandse pannen. De golvende nok heeft een richting evenwijdig aan de straat. Het dak watert grotendeels af zonder goten. Boven de deeldeuren zijn kunststof mastgoten opgehangen. De houtconstructie van de schuur bestaat uit drie stuks gepende en genummerde ankerbalkgebinten en een sporenkap van rondhout met hanebalken. Waardering SCHUUR uit het midden van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse schuur met dwarsdeel en hoge kap. De schuur is qua hoofdvorm, gevelindeling en constructie goed bewaard gebleven. Helaas is dit bijgebouw grotendeels ontdaan van de rietdekking. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat markant gesitueerd is in een lintvormige agrarische buurtschap. De schuur ondersteunt de beeldbepalende waarde die met name de boerderij heeft voor de entree van deze buurtschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523933
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Heumen

Boerderij

Vosseneindseweg 5
Heumen
Omschrijving Deze BOERDERIJ dateert uit het midden van de 19de eeuw en heeft mogelijk een oudere kern. De boerderij is van het hallehuistyp..

Rentmeestershuis

Dorpstraat 39
Heumen
"RENTMEESTERSHUIS" van het v.m. Kasteel Heumen. Aantrekkelijk gepleisterd gebouw (XVIII) van souterrain, hoge verdieping en mansardedak. In ..

Toren der Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat bij 19
Heumen
Toren Ned. Herv. Kerk. Slank torentje met hoge naaldspits. Gerestaureerd. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van F. Hemony..

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 19
Heumen
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk, bestaande uit een gepleisterd, eenbeukig schip, een iets hoger, 5/8 gesloten koor met kleine zijka..

Natuurstenen grafkruis op het terrein van de Herv. Kerk

Dorpsstraat
Heumen
Natuurstenen grafkruis uit 1541, op het terrein van de Herv. Kerk.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Heumen

Foto's (1)