Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bergzicht: voormalig koetshuis in Heumen

Woonhuis

Rijksweg 232
6582AB Heumen
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Bergzicht: voormalig koetshuis

Omschrijving Het op de achtergevel van de villa aansluitende voormalige KOETSHUIS met werkplaats, thans horeca gelegenheid, heeft één bouwlaag en zolder op langgerekt rechthoekig grondplan. Dit bouwdeel vormt het relatief smalle en langgerekte verbindingslid tussen het woonhuis enerzijds en de voormalige brouwerij anderzijds. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De lange gevel aan de zijde van de oprijlaan heeft vier korfboogvormig afgesloten inrijpoorten (thans dichtgezet met glazen invullingen). Bij de aansluiting met het woonhuis bevindt zich een deur en een vierruits raam, beide met halfrond bovenlicht (V-roede). Bij de aansluiting met de brouwerij is in de hoek een nieuwe entree uitgebouwd. De lange gevel aan de tuinzijde wordt nagenoeg helemaal aan het zicht onttrokken door een moderne serre met pannen schilddak. Bij de aansluiting met het woonhuis bevindt zich een deur en een vierruits raam met luiken. Het langgerekte ZADELDAK is gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De dakgoot is afgezet met een gezaagde druiplijst met zigzagmotief. Op het nokuiteinde tegen de brouwerij steekt een gemetselde schoorsteenpijp omhoog. De doorsnede van de pijp ontwikkelt zich van vierkant, via achthoekig naar rond. De RUIMTELIJKE INDELING van het koetshuis omvat het achterhuis van de villa (toiletten en bijkeuken met terrazzovloer, muurkast en troggewelven); de werkplaats (thans als keuken in gebruik), en de eigenlijke stalling voor de koetsen en wagens (vier stijlen waarop een dekbalk in de lengterichting van het gebouw ondersteunen een enkelvoudige balklaag); en aan weerszijden van de schoorsteen twee stookplaatsen voor de ketels op de verdieping van de achterliggende brouwerij. Waardering Voormalig KOETSHUIS. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en duidelijk herkenbaar voorbeeld van een groot koetshuis bij een brouwerij. Het object wordt gekenmerkt door de functionele opzet met een reeks grote inrijpoorten aan de zijde van de oprijlaan. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het voormalige bierbrouwerijcomplex "Bergzicht". - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economische activiteit, in casu het onderkomen van de voor de bierproduktie benodigde transportmiddelen paard en wagens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523929
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bergzicht: voormalig koetshuis in Heumen

Bergzicht

Rijksweg 232
Heumen
Omschrijving Geheel onderkelderde VILLA "Bergzicht" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand is vier vensterassen br..

Bergzicht: Voormalige bierbrouwerij annex mouterij

Rijksweg 232
Heumen
Omschrijving Op het koetshuis aansluitende voormalige BIERBROUWERIJ annex MOUTERIJ op rechthoekig grondplan met respectievelijk drie en vie..

Bagijnenhof

Rijksweg 208
Heumen
BOERDERIJ (XIX A) op T-vormige plattegrond. Het gepleisterde woongedeelte heeft een strodak en in de door pilasterachtige muurdammen geschei..

Twaalf kazematten

't Bijltje 3
Cuijk
Twaalf in de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde kazematten ter verdediging van het riviervak in de Maas, waarvan negen kazematte..

Heumense Schans; vijfstralig-stervormig veldwerk, in een droge gracht

Heumense schans
Mook (Gemeente Mook en Middelaar)
Heumense Schans; vijfstralig-stervormig veldwerk, in een droge gracht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bergzicht: voormalig koetshuis in Heumen

Foto's (1)