Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Overasselt

Overig

Hoogstraat 7
6611BT Overasselt (gemeente Heumen)
Gelderland

Bouwjaar: 1943

(1 recensie)

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving Dit stenen H.HARTBEELD uit 1943 naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers is geplaatst op een gemetselde voetstuk naar ontwerp van de gemeente-architect P. Leenders. De uitvoering was in handen van aannemer B. Arts. In het tuintje voor het beeld bevindt zich een lage buxushaag in de vorm van een hart. Het monument is door de plaatselijke bevolking geschonken aan pastoor Van Riel bij gelegenheid van zijn veertig-jarig priesterjubileum. Het beeldhouwwerk betreft feitelijk een beeldengroep in driehoekscompositie, bestaande uit een staande Christusfiguur in het midden, een geknielde man links en een geknielde vrouw met kind rechts. De bebaarde en blootsvoetse Christus heeft de ogen nagenoeg gesloten en is gekleed in een lange loshangende tunica. Zijn geheven rechter hand maakt een zegenend gebaar. De in werkkleding gestoken man kijkt schuin omhoog en heeft een schop in zijn rechter hand. De geknielde vrouw kijkt eveneens naar Hem op en is gekleed in een lange jurk en een hoofddoek. Haar handen rusten op de schouders van het kind dat in aanbidding voor haar staat. Het beeld is aan de achterzijde gesigneerd met: "H. JONKERS". Het gemetselde voetstuk waarop de beeldgroep is geplaatst, bestaat uit een hoge rechthoekige sokkel en lagere naar voren gebogen armen. De semi-handvorm bakstenen zijn in kruisverband gemetseld met verdiepte voegen. De sokkel en de armen zijn voorzien van zandstenen afdekplaten. Op de armen is bij de aansluiting met de hogere sokkel een gekruld smeedijzeren versiersel geplaatst (gemaakt door B. van Langen). Aan de voorzijde van de sokkel bevindt zich een rechthoekig spaarveld met een gedenksteen: "H. HART VAN JEZUS / ZEGEN / OVERASSELT". De gebogen armen worden aan de voorzijde afgesloten door pijlers op vierkant grondplan. Op de pijlers zijn sierlijke lantaarns geplaatst (J. Arts, smid). De pijler van de rechter arm is aan de voorzijde voorzien van een kleine gebakken reliëfsteen: schematisch landschap met Maria, een soldaat, een geknielde man en het opschrift "aan Maria voor de behouden thuiskomst van onze jongens uit Indonesië 1946-1950" (ontwerp W. Klabbers). Waardering H. HARTBEELD uit 1943. - Van kunst- en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn en de devotie voor het H. Hart van de plaatselijke rooms-katholieke gemeenschap. Het beeld naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers wijkt af van het destijds gangbare type H. Hartbeeld: een man en vrouw met kind zijn aan de Christusfiguur toegevoegd en vormen samen een driehoekscompositie. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een parochiecomplex, waarin het object een beeldbepalende rol speelt vanwege de markante situering voor de kerk en aan de belangrijkste dorpsstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Heilig Hartbeeld
5
Recensie door: ()
Op de achterzijde van de zandstenen afdekplaten zij de namen van de makers van de sokkel gegraveerd B.Arts, G. Willems en van Boxtel
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Overasselt (Heumen) Rijksmonument 523923 H.Hartbeeld (cropped).JPG
Kunstenaar Henri Jonkers
Jaar 1943
Locatie Hoogstraat 9, Overasselt
Monumentnummer 523923
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Overasselt.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld werd in 1943 door de lokale bevolking cadeau gedaan aan pastoor Van Riel, ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum als priester. Het werd gemaakt door beeldhouwer Henri Jonkers en is geplaatst bij de RK-kerk Sint Antonius Abt.

Het Hartmonument

Beschrijving

Het monument bestaat uit een beeldengroep van vier personen. Centraal staat een Christusfiguur, die zegenend zijn rechterhand opheft, met links van hem een geknielde man met schop en rechts een geknielde vrouw met kind.

Het voetstuk werd ontworpen door gemeente-architect P. Leenders. In de sokkel is een plaquette aangebracht met de tekst

Aanhalingsteken openen

H. HART VAN JEZUS
ZEGEN
OVERASSELT

Aanhalingsteken sluiten

Voor het monument is een buxushaag in hartvorm geplant.

Waardering

Het gedenkteken is relatief jong, maar werd in 2002 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, onder andere vanwege de kunst- en cultuurhistorische waarde als "bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn en de devotie voor het H. Hart van de plaatselijke rooms-katholieke gemeenschap. Het beeld naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers wijkt af van het destijds gangbare type H. Hartbeeld: een man en vrouw met kind zijn aan de Christusfiguur toegevoegd en vormen samen een driehoekscompositie."[1] Nieuw was deze compositie overigens niet, in 1925 werd in Den Bosch een Heilig Hartbeeld geplaatst, dat Jonkers ongetwijfeld zal hebben gekend.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Overasselt

St. Antonius Abt-parochie

Hoogstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
Omschrijving Deze kerkhof-KAPEL op vierkant grondplan bestaat uit een gemetselde verhoging met altaar en vier zuilen die een hoofdgestel me..

Sint Antonius Abt

Hoogstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
Omschrijving Deze aan Sint Antonius Abt toegewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1891 gebouwd naar ontwerp van architect C. Weber (18..

Nederlands Hervormde Kerk. Restant van een laat-gotische kloosterkerk

Valkstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
N.H. Kerk. Restant van een laat-gotische kloosterkerk, bestaande uit twee traveeën met driezijdige sluiting, overwelfd door netgewelven. He..

Zeldenrust

Oude Kleefsebaan 23A
Overasselt (Gemeente Heumen)
Mooie, gesloten standaardmolen anno 1736, afkomstig uit Geertruidenberg. Hier geplaatst in 1890.

Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Oude Kleefsebaan 59
Overasselt (Gemeente Heumen)
Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1770. In de voorgevel vensters me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Overasselt

Foto's (1)