Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Antonius Abt-parochie in Overasselt

Kerkelijk Gebouw

Hoogstraat 7
6611BT Overasselt (gemeente Heumen)
Gelderland

Bouwjaar: 1925-1935


Beschrijving van St. Antonius Abt-parochie

Omschrijving Deze kerkhof-KAPEL op vierkant grondplan bestaat uit een gemetselde verhoging met altaar en vier zuilen die een hoofdgestel met zadeldak ondersteunen. Het bouwwerk werd in de periode 1925-1935 gebouwd in opdracht van pastoor Van Riel. De gemetselde verhoging biedt in de zijden plaats aan negen graven. Hiervan zijn er twee benut: aan de voorzijde het graf van pastoor Van Riel (1945) en aan de linker zijde het graf van G. Willems (1968), bouwer van deze kapel. Aan de linker en rechter zijde leidt een gemetseld trapje omhoog. Op de verhoging is een bakstenen rustaltaar voor het H. Sacrament geplaatst. Midden op het altaar staat een houten kruis met stenen corpus. In de uitgespaarde hoeken van de gemetselde verhoging staan vier vrijstaande Toscaanse zuilen op hoge voetstukken. De zuilen zijn afkomstig van het kasteel te Wezel. De zuilen dragen een vlak hoofdgestel van beton. Het afsluitende dak bestaat uit een zadeldak tussen topgevels. Het dak is gedekt met schubvormige leien. De wit gepleisterde puntgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van het Christusmonogram en het alpha- en omegateken. De geveltop aan de voorzijde wordt bekroond door een ijzeren kruis. Waardering Kerkhof-KAPEL uit ca. 1925-1935. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een prominent op een kerkhof gesitueerde grote kapel die dient als laatste rustplaats voor pastoors en tevens voorzien is van een altaar ten behoeve van de sacramentsprocessie. Opmerkelijk voor een rooms-katholieke kapel is de klassieke verschijningsvorm. De kapel is van belang als bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn van de overwegend rooms katholieke gemeenschap ter plaatse. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op het kerkhof en als onderdeel van een rooms katholiek parochiecomplex waaromheen het centrum van het dorp zich heeft gevormd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523922
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Antonius Abt-parochie in Overasselt

Sint Antonius Abt

Hoogstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
Omschrijving Deze aan Sint Antonius Abt toegewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1891 gebouwd naar ontwerp van architect C. Weber (18..

Heilig Hartbeeld

Hoogstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
Omschrijving Dit stenen H.HARTBEELD uit 1943 naar ontwerp van de Bossche beeldhouwer H. Jonkers is geplaatst op een gemetselde voetstuk naa..

Nederlands Hervormde Kerk. Restant van een laat-gotische kloosterkerk

Valkstraat 7
Overasselt (Gemeente Heumen)
N.H. Kerk. Restant van een laat-gotische kloosterkerk, bestaande uit twee travee├źn met driezijdige sluiting, overwelfd door netgewelven. He..

Zeldenrust

Oude Kleefsebaan 23A
Overasselt (Gemeente Heumen)
Mooie, gesloten standaardmolen anno 1736, afkomstig uit Geertruidenberg. Hier geplaatst in 1890.

Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Oude Kleefsebaan 76
Overasselt (Gemeente Heumen)
Gepleisterde boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en kleine roedenverdeling. Deur met eenv..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Antonius Abt-parochie in Overasselt

Foto's (1)