Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex: fruitschuur in Zetten

Boerderij

Veldstraat 57
6671BW Zetten (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Boerderijcomplex: fruitschuur

Omschrijving FRUITSCHUUR (B), links ten opzichte van de boerderij gesitueerd. De schuur bezit een rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen (kruisverband), gedekt met een Mansardekap en belegd met gesmoorde Muldenpannen. Doorgestoken dakgordingen ondersteunen het dakoverstek. In verband met zijn funktie van koelruimte voor het fruit, zijn de van een omlopende plint voorziene gevels dubbelwandig. Het kozijn is geplaatst in de binnengevel. De vensters begane gronds zijn alle voorzien van diefijzers en opgeklampte luiken die zijn geklemd tussen een steense strek en een gecementeerde lekdorpel. De getoogde vensters bevatten een strek of rollaag maar steeds gaan deze vergezeld van een koppenlaag. De langsgevels worden boven afgesloten door een omlopende zaagtandfries die ook in de hiervoor besproken boerderij voorkomt. De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld met begane gronds twee opgeklampte schuifdeuren. Hierboven geven schotelankers de verdiepingsvloer aan. De zolderverdieping bevat een getoogd luik en vierruits stalraampjes op gecementeerde lekdorpels. Onder de kruin van de gebroken topgevel komt deels uitgespaard in het gevelbeschot een rondvenster met zesruits raampje voor. De LINKER ZIJGEVEL bevat vier paar vierruits ramen en is voor het overige deel blind uitgevoerd. De ACHTERGEVEL is aan die van de voorgevel identiek maar hier ontbreekt de beschoten geveltop en het rondvenster. De RECHTER ZIJGEVEL bezit links een opgeklampte staldeur, rechts twee gepaarde vierruits ramen. Gescheiden door een identiek beluikt venster op de hoek komt rechts nog een getoogde staldeur voor Het in twee├źn gedeelde INTERIEUR, met aan de achterzijde de werkruimte en de opslagruimte, van de schuur heeft nauwelijks wijzigingen ondergaan. Belangrijk onderdeel als de schotbalken voor het afschotten van de opslag van los fruit is bewaard gebleven, alsook de dubbelwandigheid van het gebouw. Waardering FRUITSCHUUR gelegen naast de boerderij in dezelfde stijl opgetrokken. - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van een losstaande fruitschuur bij een boerderij in traditionele ambachtelijke bouwstijl. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Veldstraat even buiten het centrum van Zetten en de relatie met de overige complexonderdelen. - Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523916
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex: fruitschuur in Zetten

Boerderijcomplex: boerderij met tussenlid en aangrenzende schuur

Veldstraat 57
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving BOERDERIJ (A) met tussenlid en aangrenzende schuur zijn gelegen op een samengestelde plattegrond waarbij de voorgevel van de s..

Boerderijcomplex: bruggetje met smeedijzeren borstwering en draaihek

Veldstraat 57
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Beton BRUGGETJE (C), geslagen over slootje en rustend op gemetselde landhoofden. Een smeedijzeren draaihek is geklemd tussen b..

Boerderij met een door riet en pannen gedekt wolfdak

Boelenhamsestraat 9
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij uit de eerste helft der 19e eeuw met een door riet en pannen gedekt wolfdak. Deur uit de bouwtijd, geflankeerd door vensters met l..

Huis te Hemmen, smeedijzeren hek

Veldstraat, bij
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 7: SMEEDIJZEREN HEK. De toegang tot de huisplaats van het voormalige Huis Klein Hemmen wordt afgesloten door een l8..

Klein Hemmen, huisplaats

Veldstraat, bij
Hemmen (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 6: HUISPLAATS van het voormalige huis Klein Hemmen. Een rechthoekig perceel aan drie zijden door een gracht omgeven..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex: fruitschuur in Zetten