Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heldring: twee toegangshekken in Zetten

Overig

Vluchtheuvellaan 8
6671DN Zetten (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Heldring: twee toegangshekken

Omschrijving Twee toegangshekken (C), gelegen aan de noord- en zuidzijde van het complex. Aan de noordzijde grenst het aan de K. O. Finkensieperlaan en zuidelijk bevond het hek zich oorspronkelijk direct aan de Dorpsstraat, maar is later in noordelijke richting verplaatst. De vleugeldeuren met spijlenhek zijn afgehangen aan gietijzeren gecanneleerde ronde kolommen. Zij rusten op een voet en worden door een granaatappel bekroond. De spijlen ter halver hoogte die zijn gevat tussen twee regels en zijn geplaatst tussen de hoog oprijzende spijlen, zijn van pieken voorzien. Alleen het exemplaar aan de zuidzijde bevat z.g.. wangen ter weerszijden van de kolommen. Waardering - Van architectuurhistorisch belang als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een toegangshek uit eind 19de eeuw. - Van situationele waarde vanwege hun ligging aan de noordelijke en zuidelijke toegangszijden van het complex en in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523912
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heldring: twee toegangshekken in Zetten

Heldring: vluchtheuvelkerk

Vluchtheuvellaan 8
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving De N.H. kerk (A) is gebouwd als zaalkerk ca. 1870/1880 in een aan het neo-classicisme verwante stijl, die later met een weste..

Heldring: vier natuurstenen grafplaten

Vluchtheuvellaan 8
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Vier natuurstenen grafplaten (B) gelegen in het rechter talud van de helling die vanaf de K.O. Finkensieperlaan naar de kerk ..

Heldring: leigraaf

Vluchtheuvellaan 8
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving LEIGRAAF (D), ten westen gelegen van de vluchtheuvel die is opgeworpen met het zand van de gegraven waterloop. Tesamen met de ..

Dorpskerk

Kerkstraat 11
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Herv.Kerk. Van deze, in oorsprong gotische dorpskerk zijn na vernieuwing in 1912 bewaard gebleven; het door kruisribgewelven overkluisde, dr..

Toren van de Dorpskerk

Kerkstraat 11
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv. Kerk. Gepleisterd bouwwerk uit de 14e eeuw met een koepelgewelf over de benedenverdieping. Mechanisch torenuurwerk, later vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heldring: twee toegangshekken in Zetten

Foto's (1)