Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Oosterhout

Graf Begraafplaats

Dorpsstraat 14
6678BH Oosterhout (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1855


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving H. HARTBEELD (C), ontworpen door J. Custers in kunstssteen. Het Christusbeeld is geplaatst op een hoge sokkel die zich naar boven toe trappsgewijs verjongd. Halverwege de hoogte komt de tekst voor: 'DE PAROCHIE OOSTERHOUT / WIJDT ZICH VERTROUWD / AAN JEZUS / MINNEND HART / J. CUSTERS'. De bebaarde Christus, in karakteristieke houding staand, is frontaal naar de straatzijde geplaatst en richt Zijn rechterhand op als spreekgebaar. Zijn linker rust op zijn hart onder een op zijn lange toga aangebrachte versiering van een hart onder zijn wijdvallende geplooide gewaad. Waardering H. HARTBEELD, ca 1855 door J. Custers. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die verbonden is met de religieuze ontwikkeling in Oosterhout. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente plaatsing op het kerkplein en de ensemblewaarde van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Oosterhout Rijksmonument 523908 H.Hartbeeld voor kerk.JPG
Kunstenaar Jan Custers
Locatie Dorpsstraat, Oosterhout
Monumentnummer 523908
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Oosterhout, in de provincie Gelderland.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld werd gemaakt door Jan Custers en is geplaatst in een plantsoen voor de ingang van de Sint-Leonarduskerk, die in 1932 werd gebouwd.

Beschrijving

Het beeld is een Christusfiguur ten voeten uit, gekleed in een gedrapeerd gewaad. Hij houdt zijn rechterhand zegenend geheven en wijst met zijn linkerhand naar het vlammende Heilig Hart, omwonden door een doornenkroon, op zijn borst. In zijn handen zijn de stigmata zichtbaar.

Op de taps toelopende sokkel is een inscriptie aangebracht:

Aanhalingsteken openen

DE PAROCHIE OOSTERHOUT WIJDT ZICH VERTROUWVOL AAN JESUS MINNEND HART

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het beeldhouwwerk is aangewezen als rijksmonument en werd in 2002 in het monumentenregister ingeschreven, onder meer "vanwege de bestemming die verbonden is met de religieuze ontwikkeling in Oosterhout. Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente plaatsing op het kerkplein en de ensemblewaarde van de samenstellende onderdelen."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Oosterhout

Sint-Leonarduskerk

Dorpsstraat 14
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Het pseudo-basilicale KERKGEBOUW (A) bezit een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond met trapsgewijze beëindigingen van de ko..

Pastorie

Dorpsstraat 16
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving PASTORIE met TUSSENLID (B), bezit een vierkante plattegrond uitgelegd met een smalle rechthoek op een der hoeken. De gevels va..

Gepleisterde boerderij

Dorpsstraat 19
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Gepleisterde boerderij, waarvan het woongedeelte, midden 19e eeuw, bestaat uit twee evenwijdig lopende vleugels onder schilddaken. De voorge..

Heureka

Dorpsstraat 42
Oosterhout (Gemeente Overbetuwe)
Inleiding Vrijstaand houten WOONHUIS ('HEUREKA'), geconstrueerd in (grene)houten stapelbouw in Noorse stijl, op een betonnen fundering. Het..

Huis Oosterhout: dienstwoning

Oude Groenestraat 1
Nijmegen
Onderdeel 6 Omschrijving DIENSTWONING. Aan het begin van de toegangsweg vanaf de Groenestraat naar het hoofdgebouw staat een witgeplei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)