Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nieuwe Kapelle in Herveld

Overig

Tielsestraat 136
6674AD Herveld (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van De Nieuwe Kapelle

Omschrijving Het van ijzeren spijlen voorziene INRIJHEK (C) is afgehangen tussen twee hoog opgemetselde kolommen, opgesteld in het midden van de stenen brug die is geslagen over een smalle sloot. De spijlen van de vleugeldeuren zijn gevat tussen twee regels met windverband en geplaatst tussen hoger oprijzende spijlen die alle van pieken zijn voorzien. Ter weerszijden van de kolommen bevinden zich ijzeren wangen met decoratief patroon waarvan de pieken buiten de begrenzing steken. Op de kolommen zijn (moderne) lantaarns opgesteld. Waardering Inrijhek. - Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven inrijhek passend bij de stijl en de allure van het landhuis. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan de Tielsestraat en de relatie met de complex-onderdelen. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een ontwikkeling van een landhuis met inrijhek in het buitengebied, dat door diverse bewoners en funkties een sociaal-historische afspiegeling is van een dorpsgemeenschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523904
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Nieuwe Kapelle in Herveld

De Nieuwe Kapelle

Tielsestraat 136
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Rechthoekig Landhuis (A) met twee bouwlagen op souterrain, gedekt door een afgeplat omlopend schilddak, belegd met gesmoorde o..

De Nieuwe Kapelle

Tielsestraat 136
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving KOETSHUIS (B). Op het achtererf staat links het voormalige koetshuis met paardestallen op een rechthoekig grondplan. De bakste..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Schoolstraat 4
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij uit de 18e eeuw op T-vormige plattegrond, waarvan het woonhuis aan de westzijde een vleugel evenwijdig aan de weg bezit. Pannen sc..

Hervormde Kerk

Schoolstraat 3
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Herv. Kerk. In oorsprong 14e eeuwse, eenbeukige kruiskerk, waarvan het schip in de 15e eeuw tot een hallenkerk werd vergroot, terwijl het dw..

Toren der Hervormde Kerk

Schoolstraat 3
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv. Kerk. Rijzig bouwwerk van drie geledingen met uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde, tweede helft 15e eeuw. De bovenste twe..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Nieuwe Kapelle in Herveld

Foto's (1)