Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nieuwe Kapelle in Herveld

Kasteel Buitenplaats

Tielsestraat 136
6674AD Herveld (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van De Nieuwe Kapelle

Omschrijving KOETSHUIS (B). Op het achtererf staat links het voormalige koetshuis met paardestallen op een rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels (kruisverband) zijn voorzien van uitgemetselde hoekpilasters. De kap is een, met gesmoorde oud hollandse pannen belegd schilddak en bezit op de nok en kepers Hollandse vorsten. In de VOORGEVEL, die ten opzichte van de voorgevel van het hoofdhuis ver naar achter ligt, komen opgeklampte segmentboogvormige deuren voor onder een dito boog met 1 1/2 steens strek. Ter weerszijden bevindt zich een gietijzeren, halfrond beëindigd stalraam met vorktracering, waarboven uitgemetselde siermetselwerk als een soort guirlande. De LINKER ZIJGEVEL, bevat links en rechts een standaardtype raam met guirlande met in het midden een rondvenster met margrietraam, gevat in een rollaag. De inrijdeuren in de de ACHTERGEVEL zijn dichtgezet en ter plaatse is een opgeklampte deur aangebracht ten behoeve van een paardenbox. Links is een getoogde staldeur aanwezig. Rechts komt een rondboogvormig meerruits stalraam voor onder een rollaag. Alleen in de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich een opgeklampte deur onder een zg. oeil de boeuf in bloemmotief. Links komt een rondraam voor en rechts een rechtgesloten beluikt venster. Waardering - Van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een 19e eeuws koetshuis bij een landhuis. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de (verhoogde) ligging aan de Tielsestraat en de relatie met de complex-onderdelen. - Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een ontwikkeling van een landhuis in het buitengebied dat door diverse bewoners en funkties een sociaal-historische afspiegeling is van een dorpsgemeenschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523903
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Nieuwe Kapelle in Herveld

De Nieuwe Kapelle

Tielsestraat 136
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Rechthoekig Landhuis (A) met twee bouwlagen op souterrain, gedekt door een afgeplat omlopend schilddak, belegd met gesmoorde o..

De Nieuwe Kapelle

Tielsestraat 136
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Het van ijzeren spijlen voorziene INRIJHEK (C) is afgehangen tussen twee hoog opgemetselde kolommen, opgesteld in het midden v..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Schoolstraat 4
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij uit de 18e eeuw op T-vormige plattegrond, waarvan het woonhuis aan de westzijde een vleugel evenwijdig aan de weg bezit. Pannen sc..

Hervormde Kerk

Schoolstraat 3
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Herv. Kerk. In oorsprong 14e eeuwse, eenbeukige kruiskerk, waarvan het schip in de 15e eeuw tot een hallenkerk werd vergroot, terwijl het dw..

Toren der Hervormde Kerk

Schoolstraat 3
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv. Kerk. Rijzig bouwwerk van drie geledingen met uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde, tweede helft 15e eeuw. De bovenste twe..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Nieuwe Kapelle in Herveld

Foto's (1)