Smeedijzeren Inrijhek in Andelst

Tielsestraat 233
6673AD Andelst (gemeente Overbetuwe)

Beschrijving van Smeedijzeren Inrijhek

Omschrijving Smeedijzeren INRIJHEK (C) met dubbele draaihekken in het midden van de vaste overbrugging geplaatst over de, aan de straat evenwijdig gelegen sloot. Het hekwerk, gevat tussen twee achtzijdige op een basement geplaatste gecanneleerde kolommen met wangen die over de brugbreedte reiken, worden elk bekroond door een granaatappel. Het hek bestaat uit onder meer spijlen van verschillende hoogten met pieken. Gebogen vormen, voluten en gestileerde bladmotieven zorgen voor de sierlijke vormgeving. Waardering Smeedijzeren INRIJHEK. - Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard inrijhek dat aansluit bij de stedelijke allure van het voorhuis. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de straat en als onderdeel van de overige complexonderdelen. - Van cultuurhistorisch belang in combinatie met het voorhuis waarmee de bewoners in die tijd respect afdwongen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)