Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal tussen Andelst en Dodewaard in Andelst

Overig

grens Andelst/Dodewaard
6670AE Andelst (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Grenspaal tussen Andelst en Dodewaard

Omschrijving De grenspaal Andelst/Dodewaard (D) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst. De grenspaal is een witgepleisterde, naar boven toe zich verjongende zuil (ca. 60 cm hoog) op een lage sokkel. In grondvorm is het een vierkant met afgesneden hoeken. De zuil is boven afgeplat. De vier zijden bezitten een trapeziumvormig, verdiept veld met uitgelegde hoeken waarin alleen aan de twee zijden die haaks op het dijklichaam zijn gericht de sjabloon geschilderde namen 'ANDELST' en 'DODEWAARD' voorkomen. Waardering Grenspaal tussen Andelst en Dodewaard. - Van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven grensaanduiding, in ijzer uitgevoerd en als zodanig zeldzaam. Tevens van belang als zichtbare herinnering aan de plaatselijke geschiedenis markeren zij de dorpspoldergrenzen tussen de diverse kernen binnen de gemeente Valburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523896
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grenspaal tussen Andelst en Dodewaard in Andelst

Steenenkamer

Stenenkamerstraat 70
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Huis "De Steenenkamer". In oorsprong wellicht 16e of 17e eeuws huis, thans gepleisterd en van een 19e eeuws voorkomen. Vensters met luiken e..

De Vink

Stenenkamerstraat 33
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Gesloten standerdmolen op stenen onderbouw, gebouwd in 1722.

De tip

Merkenhorststraat 2
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij uit de eerste helft 19e eeuw op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een lage verdieping, een rieten schilddak en venster..

Toren der hervormde kerk

Kerkstraat 22
Andelst (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv.Kerk. Eenvoudig bakstenen bouwwerk, gebouwd omstreeks 1400 en bekroond door een korte, ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel m..

Hervormde Dorpskerk

Kerkstraat 22
Andelst (Gemeente Overbetuwe)
Herv. Kerk. Dorpskerk, bestaande uit een vroeg-romaans, eenbeukig schip waarvan de zuidmuur opgetrokken uit veldkeien, terwijl de noordmuur ..

Kaart & Routeplanner