Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal in Oosterhout

Overig

dijktalud landzijde
6670AE Oosterhout (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Grenspaal

Omschrijving De grenspaal Oosterhout/Slijk-Ewijk (C) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst. De grenspaal is een witgepleisterde, naar boven toe zich verjongende zuil (ca. 60 cm hoog) op een lage sokkel. In grondvorm is het een vierkant met afgesneden hoeken. De zuil is boven afgeplat. De vier zijden bezitten een trapeziumvormig, verdiept veld met uitgelegde hoeken waarin alleen aan de twee zijden die haaks op het dijklichaam zijn gericht de sjabloon geschilderde namen 'OOSTERHOUT' en 'SLIJK-EWIJK' voorkomen. Waardering Grenspaal tussen Oosterhout en Slijk-Ewijk. - Van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven grensaanduiding, in ijzer uitgevoerd en als zodanig zeldzaam. Tevens van belang als zichtbare herinnering aan de plaatselijke geschiedenis markeren zij de dorpspoldergrenzen tussen de diverse kernen binnen de gemeente Valburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523895
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grenspaal in Oosterhout

Brakestein

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; slechts enkele meters van de Ridderstraat in de noordwesthoek van het complex gelegen; witgepleisterd..

Brakestein: parkaanleg

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa,b; de parkaanleg bestaat uit een zeer kleine Engelse aanleg, die zich ten oosten en zuidoosten va..

Brakestein: pomp

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 4: POMP, XIXa; in de rechter hoek tegen de voorgevel van het koetshuis; hardstenen balustervormige muurpomp in L.XVI..

Brakestein: hekwerk

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 5: HEKWERK, XIX; aan de Ridderstraat langs het terrein over de gehele lengte tot aan de kruising met de keiweg een ..

Brakestein: moestuinmuur

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 6: MUUR, XIX; in het verlengde van de zuidelijke zijmuur van het koetshuis; kort stuk moestuinmuur in gele ijsselst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grenspaal in Oosterhout

Foto's (2)