Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen in Slijk Ewijk

Overig

bij Waaldijk 18, westelijk van NH kerk Slijk-Ewijk
6670AE Slijk Ewijk (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen

Omschrijving De grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen (B) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst ten westen van het viaduct van de snelweg A 50 Arnhem - 's-Hertogenbosch. De grenspaal is een witgepleisterde, naar boven toe zich verjongende zuil (ca. 60 cm hoog) op een lage sokkel. In grondvorm is het een vierkant met afgesneden hoeken. De zuil is boven afgeplat. De vier zijden bezitten een trapeziumvormig, verdiept veld met uitgelegde hoeken waarin alleen aan de twee zijden die haaks op het dijklichaam zijn gericht de sjabloon geschilderde namen 'SLIJK-EWIJK' en 'LOENEN' voorkomen. Waardering Grenspaal tussen Slijk-Ewijk en Loenen. - Van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven grensaanduiding, in ijzer uitgevoerd en als zodanig zeldzaam. Tevens van belang als zichtbare herinnering aan de plaatselijke geschiedenis markeren zij de dorpspoldergrenzen tussen de diverse kernen binnen de gemeente Valburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523894
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen in Slijk Ewijk

Boerderij op T-vormige plattegrond

Tielsestraat 129
Valburg (Gemeente Overbetuwe)
BOERDERIJ uit de eerste helft der 19e eeuw op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een verdieping en een rieten schilddak. Rechts o..

Gepleisterde boerderij

Waaldijk 13
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
17e eeuwse, gepleisterde boerderij met muurankers en hoog, rieten wolfdak.

'Het elshout'

Kruisstraat 3
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
"Het Elshout". Boerderij, tweede kwart 19e eeuw, op T-vormige plattegrond. Het zeven vensterassen brede woonhuis heeft een lage verdieping e..

tuin park landgoed

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 5: PRIEEL. Ter zijde van het huis staat een vroeg-l9de-eeuws prieel van bijzonder gedetailleerd vakwerk van bamboe ..

kasteel buitenplaats

Grote Allee 4
Slijk Ewijk (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Huis te Loïnen). Op enige afstand van de Waalbandijk ligt een witgepleisterd huis in neoclassicis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen in Slijk Ewijk

Foto's (2)