Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koelhuis in Zetten

Gebouw

Wageningsestraat 35 A
6671DA Zetten (gemeente Overbetuwe)
Gelderland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Koelhuis

Omschrijving Het KOELHUIS bestaat uit één bouwlaag en bevindt zich links van het hoofdgebouw en wordt door een modern koelhuis met damwanden aan de achterzijde begrensd. Tegen de rechter zijgevel aan is een trafo aangebouwd. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gegolfde daklijst. Ook deze gevels zijn gemetseld in Noors verband en voorzien van een een plint in rode baksteen. Onder de dakrand bevinden zich in drie van de vier gevels zeer smalle verticale openingen. De gevelhoeken worden geaccentueerd door uitgemetselde baksteenlagen. De hoofdingang, die zich aan de Wageningsestraat bevindt, heeft een eenvoudige opgeklampte deur met een geblokte omlijsting. Boven deze deur bevindt zich een rond venster met diagonale roedenverdeling. Links naast de voordeur bevinden zich drie vierkante vensters met stalen klapramen. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten met een strek, aan de onderzijde met geglazuurde dorpeltegels. Op de voorgevel en op de rechter zijgevel zijn respectievelijk de teksten "Midden-Betuwe" en "Koelhuis" aangebracht met smeedijzeren letters. De linker zijgevel bevat rechts een opgeklampte deur met links daarvan twee vensters als vernoemd. De rechter zijgevel is behoudens enkele rechthoekige openingen met luiken, blind. Aan deze zijde is een éénlaags electriciteitshuisje aangebracht in dezelfde stijl als het hoofdgebouw en het koelhuis. Het huisje bevat stalen deuren. Waardering KOELHUIS, gebouwd in 1935. - Van architectuurhistorisch belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het is een goed voorbeeld van een gebouw in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en werd ontworpen door de plaatselijke architect T.Evers. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de spoorlijn Arnhem - Rotterdam en de relatie van de samenstellende onderdelen. - Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Het koelhuis geeft een fase aan in de ontwikkeling vanaf het ontstaan van fruitveilingen begin 1900 en de introductie van koelhuizen ca 1925. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523891
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koelhuis in Zetten

Veilingkantoor

Wageningsestraat 35
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving: Het VEILINGKANTOOR is samengesteld uit een aantal in breedte en hoogte verschillende, rechthoekige bouwvolumes. Deze volumes..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Bredestraat-Noord 30
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Boerderij, 18e eeuw, op T-vormige plattegrond. Woonhuis met pannen schilddak, vensters met zesruitsramen en luiken. Stal met pannen wolfdak.

De Eshof

Bredestraat-Noord 36
Herveld (Gemeente Overbetuwe)
Inleiding BOERDERIJ ('DE ESHOF'), gebouwd in 1920-1935 in Amsterdamse schoolstijl. De op een verhoging gesitueerde boerderij met bijschuur..

Dorpskerk

Kerkstraat 11
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Herv.Kerk. Van deze, in oorsprong gotische dorpskerk zijn na vernieuwing in 1912 bewaard gebleven; het door kruisribgewelven overkluisde, dr..

Toren van de Dorpskerk

Kerkstraat 11
Zetten (Gemeente Overbetuwe)
Toren der Herv. Kerk. Gepleisterd bouwwerk uit de 14e eeuw met een koepelgewelf over de benedenverdieping. Mechanisch torenuurwerk, later vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koelhuis in Zetten

Foto's (1)