Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duiventil in Ermelo

Tuin Park Landgoed

Garderenseweg 283
3852NH Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Duiventil

Inleiding DUIVENTIL uit ca. 1877, gebouwd op het landgoed Staverden. Het bouwwerk staat in het weiland achter de Hervormde kerk aan de Garderenseweg, aan de westelijke entree tot het landgoed. Tot 1866 was dit een heidegebied. Aanvankelijk (vanaf de dertiende eeuw) werden duiven voor de consumptie gefokt en werd de mest toegepast bij het telen van tabak, saffraan en hennep. De negentiende-eeuwse duifhuizen dienden vaak als decoratief element op een landgoed. Tot 1798 was het recht tot het bouwen van een groot duivenverblijf gebonden aan het in bezit hebben van een bepaalde oppervlakte land. Vanaf 1807 werd dit opnieuw geregeld in de jachtwet. Dit is de reden waarom grote, fraai gedetailleerde duiventillen een vast onderdeel van landgoederen vormen. De duiventil bevindt zich in oorspronkelijke staat. Omschrijving Achtzijdige DUIVENTIL opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. De til bestaat feitelijk uit twee bouwlagen. De eerste wordt gevormd door acht smalle, rondboogvormige openingen in het muurwerk. Door deze manshoge openingen kan men onder de toren komen. De houten zoldering is hier zichtbaar. Het feitelijke duivenverblijf wordt van de onderbouw gescheiden door een uit drie baksteenlagen bestaande, omlopende, cordonlijst. Elk van de acht gevelvelden van het duivenverblijf heeft zes (2x3) kleine muuropeningen, de vlieggaten. Deze vlieggaten zijn aan de bovenzijde afgesloten met een ojiefvormige profielsteen en hebben aan de onderzijde een platform, bestaande uit twee uitgemetselde bakstenen. Het overstekende, achtzijdige dak heeft licht ingezwenkte schilden en is gedekt met asfaltleien. Op de spits bevindt zich een windvaan in de vorm van een vliegende duif. Waardering DUIVENTIL uit het midden van de negentiende eeuw - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een midden negentiende-eeuwse duiventil op een landgoed. Het object is goed bewaard gebleven en heeft een typerende veelhoekige opbouw, met een verhoogd duivenverblijf op een door bogen opengewerkte onderbouw. Voorts valt de til op door de fraai vormgegeven vlieggaten en het veelzijdige dak die aan het geheel een torenachtig uiterlijk geeft. In samenhang met de aanleg van het landgoed en overige bebouwing is er sprake van een duidelijke ensemblewerking. - Van stedenbouwkundige waarde als oorspronkelijk en functioneel onderdeel van het landgoed Staverden, waar het vanwege de ligging aan de westelijke entree van het landgoed een beeldbepalende rol speelt en belangrijk is voor de instandhouding van de historische context van het gebied. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en situering die verbonden zijn met de geschiedenis van het landgoed Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523885
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Duiventoren landgoed Staverden
De duiventoren op het landgoed Staverden anno 2012
De duiventoren op het landgoed Staverden anno 2012
Oorspr. functie Duiventil
Start bouw circa 1877
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 523885
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De duiventoren is een monumentaal bouwwerk op het landgoed Staverden in de Gelderse plaats Staverden in de gemeente Ermelo.

Beschrijving

De duiventoren op het landgoed Staverden werd omstreeks 1877 gebouwd. Het bouwwerk bevindt zich op een terreintje ten westen van het kasteel aan de Garderenseweg. De gemetselde toren bestaat uit twee verdiepingen. In de onderste laag bevinden zich acht grote boogvormige poorten, waardoor het bouwwerk een opengewerkt karakter krijgt. De eigenlijke duiventil bevindt zich op de verdieping. Beide verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst bestaande uit drie lagen baksteen. Boven elke poort bevinden zich op de verdieping twee maal drie vlieggaten, waardoor de duiven het binnenste van de til kunnen bereiken. Voor elke vlieggat is met behulp van twee haaks op elkaar geplaatste bakstenen een platform gecreëerd. De duiventoren wordt bekroond met een achtzijdig dak, dat met asfaltleien is gedekt. Het bouwwerk is erkend als rijksmonument onder meer vanwege het feit dat het in de oorspronkelijk staat bewaard is gebleven. Ook de fraaie vormgeving, de samenhang met de overige delen van het landgoed Staverden en de beeldbepalend functie speelden een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Duiventil in Ermelo

Nederlands Hervormde kerk

Staverdenseweg 299
Ermelo
Inleiding Klein NEDERLANDS HERVORMD KERKGEBOUW van het type zaalkerk uit 1875, gelegen tegenover het voormalige tolhuis aan de westelijke e..

Hoeve "Akkerzicht"

Garderenseweg 11
Ermelo
Landschappelijk mooi gelegen hoeve, genaamd "Akkerzicht", daterend uit het tweede kwart van de 19e eeuw. Wolfdak, gedekt met riet en pannen...

Brug Staverdensweg

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7J In de Staverdenseweg liggen twee BRUGGEN uit 1910 over de armen van de Molenbeek en Staverdense beek. De bruggen..

Brug

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7K Aan de noordkant van de Allee ligt een gemetselde BRUG uit 1934. Gecementeerde vleugelmuren met ingekraste keien..

kasteel buitenplaats

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7L Gemetselde DUIVENTOREN aan de westkant van het terrein bij de Garderenseweg. Achthoekig bouwwerk met hoge rondbo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)