Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hooge Riet: ketelhuis in Ermelo

Nijverheid Industrie

Veldwijk 60
3853LC Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van De Hooge Riet: ketelhuis

Omschrijving onderdeel D Achter het hoofgebouw bevindt zich onder meer nog een KETELHUIS. Het platgedekte ketelhuis heeft een rechthoekig grondvlak en één naar binnen gekromde hoek. Het gebouw heeft stalen raam- en deurkozijnen en aan de achterzijde een grote, meerzijdige, gemetselde schoorsteen. Tegen de ingangszijde bevindt zich een enkellaagse aanbouw met een schilddak. De achterzijde is door middel van een tuinmuur verbonden met een door een schilddak gedekte garage-aanbouw uit dezelfde periode. Het materiaal en de detaillering van dit bijgebouw is identiek aan die van het hoofdgebouw. Waardering KETELHUIS (complexonderdeel D) bij Sanatorium de HOOGE RIET uit 1939. - Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel binnen het sanatoriumcomplex De Hooge Riet, gebouwd in de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het gebouw valt op door de sobere, aan de architectuur van het hoofdgebouw verwante, vormgeving en heeft esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand ketelhuis ook typologisch van belang. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk speelt. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving. - Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523883
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hooge Riet: ketelhuis in Ermelo

De Hooge Riet: hoofdgebouw

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het zeer sterk horizontaal werkende, voor het grootste gedeelte enkellaagse HOOFDGEBOUW van het SANATORIUM is geh..

De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel B De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belang..

Lucaskerk

Veldwijk 43
Ermelo
Inleiding In 1889 ontworpen KERKGEBOUW (Lucaskerk). De kerk is gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 doo..

De Koe

Molenaarsplein 26
Ermelo
Korenmolen "De Koe". Uit 1668 daterende, achtkante stellingmolen op gemetselde onderbouw, afkomstig uit Noord-Holland en gerestaureerd in 19..

Oude kerk

Putterweg 16
Ermelo
Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige, laat-gotische dorpskerk met, ten opzichte van het schip, lager en smaller, driezijdig gesloten koor, dat overkl..

Kaart & Routeplanner