Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hooge Riet: mortuarium in Ermelo

Graf Begraafplaats

Veldwijk 58
3853LC Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van De Hooge Riet: mortuarium

Omschrijving onderdeel C Op het achterterrein van het complex bevindt zich een MORTUARIUM. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm en is gedekt met een zadeldak met getrapte schilden. Op de nok van het dak bevindt zich een koperen dakruiter. De risalerende ingangszijde heeft een eenvoudige ingang met omlijsting en daarboven een rond raam. In beide zijgevels van het risaliet bevinden zich stalen ramen over de gehele bouwhoogte. Het bredere kapelgedeelte heeft in de linkergevel drie ronde ramen en in de rechtergevel twee rechthoekige ramen en een groot vijfdelig raamkozijn. De achterzijde bevat ook een hoge ingangspartij, bestaande uit een glazen deur met daarboven een groot bovenlicht met een afsluitende segmentboog. Het materiaal en de detaillering van dit bijgebouw is identiek aan die van het hoofdgebouw. Waardering MORTUARIUM (complexonderdeel C) bij Sanatorium de HOOGE RIET uit 1939. - Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel binnen het sanatoriumcomplex De Hooge Riet, gebouwd in de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het gebouw valt op door de sobere, aan de architectuur van het hoofdgebouw verwante, vormgeving en heeft esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand mortuarium ook typologisch van belang. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk speelt. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving. - Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523882
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hooge Riet: mortuarium in Ermelo

Lucaskerk

Veldwijk 43
Ermelo
Inleiding In 1889 ontworpen KERKGEBOUW (Lucaskerk). De kerk is gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 doo..

De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel B De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belang..

De Hooge Riet: hoofdgebouw

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het zeer sterk horizontaal werkende, voor het grootste gedeelte enkellaagse HOOFDGEBOUW van het SANATORIUM is geh..

De Hooge Riet: ketelhuis

Veldwijk 60
Ermelo
Omschrijving onderdeel D Achter het hoofgebouw bevindt zich onder meer nog een KETELHUIS. Het platgedekte ketelhuis heeft een rechthoekig..

School 's Heerenloo Lozenoord

Fokko Kortlanglaan 25
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het SCHOOLGEBOUW heeft een samengestelde grondvorm die in hoofdzaak bestaat uit drie vleugels, waarvan er twee i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)