Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk in Ermelo

Tuin Park Landgoed

Veldwijk 40
3853LC Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk

Omschrijving onderdeel B De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belangrijkste deel aan de voorzijde van het complex en kenmerkt zich door beplanting aan de randen. Het overige gedeelte van het glooiende terrein is voorzien van grasbeplanting. In het midden bevinden zich een grillig gevormde vijverpartij en een klein betonnen bruggetje met een ijzeren buisbalustrade. In combinatie met de slingervormige padaanleg is er op dit voorterrein een parkachtige sfeer gecreƫerd. De overgang van het hoger gesitueerde gebouw naar het aflopende voorterrein wordt door middel van borders overbrugd. Aan de stationszijde bevindt zich de officiƫle toegang tot het complex. Aan weerszijden van de oprijlaan bevinden zich hier twee gemetselde hekpijlers waarop de naam van het sanatorium is vermeld. Waardering TUINAANLEG MET VIJVER, BRUG en HEKWERK (complexonderdeel B) uit 1939. - Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel van een gaaf bewaard gebleven sanatoriumgebouw uit de periode tussen beide Wereldoorlogen. De combinatie van al deze elementen vallen op door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. De tuinaanleg met daarin de vijver, de kleine betonbrug en het hekwerk vormen een belangrijk onderdeel van de genoemde kwaliteiten. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de belangrijke aanvullende waarde die de tuin heeft op de architectuur. Het complex speelt een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving en speelt daarin -in combinatie met de overige monumentale bebouwing en begroeiing- een zeer beeldbepalende rol. - Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523881
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk in Ermelo

De Hooge Riet: hoofdgebouw

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het zeer sterk horizontaal werkende, voor het grootste gedeelte enkellaagse HOOFDGEBOUW van het SANATORIUM is geh..

De Hooge Riet: ketelhuis

Veldwijk 60
Ermelo
Omschrijving onderdeel D Achter het hoofgebouw bevindt zich onder meer nog een KETELHUIS. Het platgedekte ketelhuis heeft een rechthoekig..

Lucaskerk

Veldwijk 43
Ermelo
Inleiding In 1889 ontworpen KERKGEBOUW (Lucaskerk). De kerk is gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 doo..

De Hooge Riet: mortuarium

Veldwijk 58
Ermelo
Omschrijving onderdeel C Op het achterterrein van het complex bevindt zich een MORTUARIUM. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm en ..

De Koe

Molenaarsplein 26
Ermelo
Korenmolen "De Koe". Uit 1668 daterende, achtkante stellingmolen op gemetselde onderbouw, afkomstig uit Noord-Holland en gerestaureerd in 19..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)