Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: watertoren in Ermelo

Nijverheid Industrie

Putterweg 230
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Oud Groevenbeek: watertoren

Omschrijving onderdeel 8: WATERTOREN. De WATERTOREN uit 1912 bevindt zich op een kunstmatig opgeworpen heuvel ten noorden van de tuinmanswoning op het terrein van de buitenplaats Oud Groevenbeek. De watertoren is in kruisverband gemetseld en heeft een rechthoekig grondvlak met een met zwerfkeien beklede plint. Op één van de hoeken bevindt zich een ronde hoektoren. De watertoren heeft twee bouwlagen en heeft een kanteelbeëindiging. De verdiepingscheiding heeft een natuurstenen cordonlijst. De ingangsgevel heeft een rondboogvormige deuropening met een dubbele deur. Daarboven bevinden zich twee getoogde achtruits ramen. De linker zijgevel heeft twee rondboogvormige achtruits ramen op de begane grond en twee getoogde achtruits ramen op de verdieping. De achtergevel heeft eenzelfde indeling waarbij aan de linkerzijde de torenuitbouw is toegevoegd. Ook de op het landhuis gerichte rechterzijgevel heeft deze indeling. De torenuitbouw heeft enkele raamsleuven die de traptoren verlichten. Het rechthoekige gedeelte en het ronde torengedeelte worden aan de bovenzijde afgesloten met een uitkragend rondboogfries en kantelen. De watertoren was bedoeld voor de drinkwatervoorziening van het huis, de tuinmanswoning en de boerderij. Ook de tuin en de kassen werden met het water besproeid. De toren werd gebouwd op een speciaal daarvoor ontworpen heuvel. Over deze heuvel werden een wandelpad en met zwerfkeien en vulkaansteen gedecoreerde trappartijen aangelegd. Naar verluidt bevond zich onder de toren oorspronkelijk een klein gasfabriekje dat moerasgas ophaalde om daarmee de kassen te verwarmen en de gaslampen op het terrein te voeden. Rond 1950 raakte de toren buiten gebruik en sinds 1988 zijn de kelders in gebruik als vleermuizenverblijf. Waardering De WATERTOREN is van cultuurhistorisch belang: - wegens het type; - als voorbeeld van een watertoren in een romantisch geïnspireerde en op kasteelarchitectuur teruggrijpende bouwstijl; - wegens de functionele, visuele en ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523878
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Ermelo
Watertoren - Ermelo - 20375910 - RCE.jpg
Plaats Ermelo
Bouwjaar 1912
Restauraties 1994
Monumentnummer 523878
Ermelo Watertoren 2007.JPG

De watertoren in Ermelo staat op het landgoed Oud Groevenbeek.

Geschiedenis

Het bouwwerk dateert uit 1912. Het is gebouwd in het kader van de omvorming van Groevenbeek omstreeks 1900 tot onder meer Oud Groevenbeek. Op dit landgoed verrezen vervolgens tal van nieuwe bouwwerken, waaronder het hoofdgebouw en de watertoren, met daarbij een herinrichting van het groene gebied. De markante toren werd op een aangelegde heuvel gebouwd. Het grondplan is vierkant met een aangebouwde ronde toren. Het geheel heeft een kasteelachtig uiterlijk waarbij er een uitkijkgedeelte bovenaan is met kantelen. De watertoren diende voor het drinkwater op het landgoed en ter bewatering van de bijbehorende tuin met kassen. In de twee etages tellende toren bevond zich ook een gasfabriekje waarin gas werd geproduceerd voor het landgoed. Onder de toren zijn kelders aanwezig. In moderne literatuur staat overigens de toren ook wel beschreven als een folly.

De watertoren is in 1950 buiten gebruik gesteld en in 1994 gerestaureerd. In 2005 werd het bouwwerk gewaardeerd als rijksmonument. De torenkelders zijn een verblijfplaats voor vleermuizen.


Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: watertoren in Ermelo

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: wasgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 190..

Oud Groevenbeek: druivenkas

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). De DRUIVENKAS bevindt zich noor..

Oud Groevenbeek: koetshuis

Putterweg 234
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)