Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: druivenkas in Ermelo

Boerderij

Putterweg 230
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Oud Groevenbeek: druivenkas

Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). De DRUIVENKAS bevindt zich noordelijk van de tuinmanswoning (zie hiervoor onderdeel 4) op het terrein van de buitenplaats Oud Groevenbeek. De kas maakte oorspronkelijk onderdeel uit van een veel groter kassenstelsel dat inmiddels geheel is verdwenen. De rechthoekige druivenkas uit omstreeks 1910 heeft een zeldzame vorm die is opgebouwd met behulp van acht ijzeren spanten met diagonaalverbindingen en staat op een bakstenen voetmuurtje. De spanten maken een scherpe hoek in de nok en zijn gebogen boven de bakstenen onderbouw. De nok van de kas heeft een lantaarn ter ontluchting. Het gebouw is gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke constructie. In het interieur bevinden zich nog enkele van de oorspronkelijke plantenbakken en een scheidingswand met deuren. Waardering De DRUIVENKAS is van belang: - als voorbeeld van een druivenkas op een buitenplaats; - wegens de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: druivenkas in Ermelo

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: wasgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 190..

Oud Groevenbeek: watertoren

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 8: WATERTOREN. De WATERTOREN uit 1912 bevindt zich op een kunstmatig opgeworpen heuvel ten noorden van de tuinmansw..

Oud Groevenbeek: koetshuis

Putterweg 234
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Groevenbeek: druivenkas in Ermelo

Foto's (1)