Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: wasgebouw in Ermelo

Nijverheid Industrie

Putterweg 230
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1907-1908


Beschrijving van Oud Groevenbeek: wasgebouw

Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 1907 bevindt zich op het voorerf van de boerderij (zie hiervoor onderdeel 5) en is een in halfsteens verband gemetseld gebouw met een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. Het gebouw werd als wasgebouw van het grote landhuis gebruikt. De nok van het zadeldak staat haaks op de boerderij. De korte voorgevel heeft een toegangsdeur met een bovenlicht in een getoogd en door een segmentboog afgesloten deurkozijn. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een rondboogvormig ijzeren stalraam. In de linker- en in de rechtergevel bevinden zich grote getoogde ijzeren stalramen. De achtergevel is blind. In het interieur bevindt zich nog de oorspronkelijke (in slechte staat verkerende) ijzeren wasinrichting, afkomstig van de firma Zimmerman Wasinrichtingen uit Utrecht. Waardering Het WASGEBOUW is van cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een eenvoudig vrijstaand gebouw waarin een wasinrichting was ondergebracht; - wegens de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: wasgebouw in Ermelo

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: druivenkas

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). De DRUIVENKAS bevindt zich noor..

Oud Groevenbeek: watertoren

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 8: WATERTOREN. De WATERTOREN uit 1912 bevindt zich op een kunstmatig opgeworpen heuvel ten noorden van de tuinmansw..

Oud Groevenbeek: koetshuis

Putterweg 234
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)