Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis in Ermelo

Boerderij

Putterweg 232
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis

Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ met BAKHUIS (Putterweg 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 5). BOERDERIJ uit omstreeks 1870 van het hallehuistype met in kruisverband gemetselde gevels en een met gesmoorde Oud Hollandse pannen belegd wolfsdak met een schoorsteen op de nok. De dakschilden zijn voorzien van moderne goten en eenvoudig geprofileerde windveren. De voorgevel heeft een negenruits schuifraam in het midden. Links daarvan bevindt zich een vernieuwd zesruits raam en rechts ervan een zesruits schuifraam. Alle ramen zijn voorzien van luiken en een anderhalf steens strek. In de geveltop bevindt zich een dubbel hooiluik met een anderhalf steens strek. De linker zijgevel heeft een tweeruits raam ter plaatse van het voorhuis. Links daarvan bevinden zich een getoogd stalraam, een staldeur en twee getoogde stalramen met daaronder een mestluik. De achtergevel is symmetrisch en heeft een getoogde deeldeuropening met een afsluitende segmentboog en aan weerszijden een getoogd zesruits stalraam en een getoogd staldeurtje. Boven de deeldeuropening bevindt zich een groot dubbel luik. De rechter zijgevel heeft links een vierkant kelderraam met rechts daarvan een waterpomp, een getoogd zesruits raampje een zijdeur en drie, hoog aangebrachte getoogde stalramen en één staldeur. Het interieur van de boerderij is gaaf bewaard gebleven. In de deel zijn drie ankerbalkgebinten zichtbaar en hebben de voormalige stalruimten nog de oorspronkelijke indeling en detaillering. Ook de indeling en de detaillering van het voorhuis zijn nog oorspronkelijk. In de nette kamer bevindt zich onder meer nog de oorspronkelijk betegelde schouw. Op de tegeltableaus zijn een man en een koe en een man met een paard afgebeeld. Het BAKHUIS heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en een schoorsteen op de nok. De gevels zijn in kruisverband gemetseld. In de voorgevel van het bakhuis bevinden zich een negenruits schuifraam met luiken en een rond ijzeren raam in de geveltop. De linker zijgevel heeft een vierruits raam met luik en een toegangsdeur. Aan de achterzijde is de oude wastobbe, waarin de was gekookt werd, nog aanwezig in een nis. Ook de uitgebouwde schoorsteen is hier zichtbaar. De rechter zijgevel is blind. Het interieur van het bakhuis is nog oorspronkelijk en heeft nog een tegeltableau boven de ovendeur waarop een gekooid vogeltje is afgebeeld. Waardering De BOERDERIJ MET BAKHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als gaaf en goed voorbeeld van een eenvoudige boerderij van het hallehuistype, gelegen op het terrein van de buitenplaats Oud Groevenbeek; - wegens de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en de detaillering in vormgeving en materiaalgebruik; - wegens het bewaard gebleven interieur van beide gebouwen; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis in Ermelo

Oud Groevenbeek: koetshuis

Putterweg 234
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft ee..

Oud Groevenbeek: tuinmanswoning

Putterweg 228
Ermelo
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSWONING (Putterweg 228, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 4). De TUINMANSWONING uit 1907-190..

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: wasgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 190..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis in Ermelo

Foto's (2)