Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: tuinmanswoning in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Putterweg 228
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1907-1908


Beschrijving van Oud Groevenbeek: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSWONING (Putterweg 228, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 4). De TUINMANSWONING uit 1907-1908 is met de voorgevel op het landhuis gericht en gebouwd op een rechthoekig grondvlak. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van een in baksteen uitgevoerde plint met een afsluitende rollaag. Het huisje bestaat feitelijk uit een gedeelte met een gebroken kap, waarvan de nok haaks staat op de nok van het zadeldak van een risalerend gedeelte. De dakschilden zijn belegd met rode Tuiles du Nord pannen en voorzien van houten windveren en geprofileerde bakgoten op klossen. De gevels hebben ter plaatse van de wisseldorpels van de ramen een omlopende rollaag uit gele en groenachtige steen. In de voorgevel in het risalerende bouwdeel rechts bevindt zich een zesdelig kozijn, bestaande uit drie onderramen en drie bovenlichten met een vier- en een achtruits verdeling. De onderramen zijn voorzien van luiken. Boven het raamkozijn bevinden zich een latei en een segmentboog in gele en groene steen. Ter plaatse van de zolder heeft het risaliet twee kozijnen met een zesruits schuifraam. Boven de ramen bevinden zich rollagen in gele en groenachtige steen. De geveltop heeft houten windveren, een haanhout en een makelaar. Het terug liggende gedeelte links heeft een ingangspartij met een zesruits bovenlicht en een afsluitende segmentboog. Links hiervan een kozijn met een schuifraam met een achtruits bovenlicht en luiken. In het dakvlak een dakkapel met een lessenaarsdak. De linker zijgevel heeft op de begane grond twee kozijnen met een schuifraam met een achtruits bovenlicht en luiken voor de onderramen. Ter plaatse van de zolder twee schuiframen met elk een vierruits bovenlicht. Boven de ramen een segmentboog als genoemd. In de geveltop een haanhout en een makelaar. De achtergevel heeft rechts een rechthoekig uitgebouwd gedeelte met een plat dak, een achterdeur, een stolpraam met een drieruits bovenlicht en luik en een klein raampje. Ter plaatse van de zolder een schuifraam met een vierruits bovenlicht. In het achterschild van de gebroken kap een dakkapel onder een lessenaarsdak. De nok van dit dak heeft een schoorsteen. De rechter zijgevel heeft twee schuiframen met een achtruits bovenlicht en luiken voor de onderramen. In het interieur is de ruimtelijke indeling bewaard gebleven en bevinden zich onder meer nog paneeldeuren, geprofileerde kozijnen en een aantal houten schoorsteenmantels. Waardering De TUINMANSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als gaaf en goed voorbeeld van een eenvoudige tuinmanswoning uit de vroege twintigste eeuw; - wegens de gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik; - wegens het bewaard gebleven interieur; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: tuinmanswoning in Ermelo

Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis

Putterweg 232
Ermelo
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ met BAKHUIS (Putterweg 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 5). BOERDERIJ uit omstreeks..

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: wasgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 190..

Oud Groevenbeek: druivenkas

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). De DRUIVENKAS bevindt zich noor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Groevenbeek: tuinmanswoning in Ermelo

Foto's (1)