Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Groevenbeek: koetshuis in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Putterweg 234
3851VG Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1907-1908


Beschrijving van Oud Groevenbeek: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS (Putterweg 234, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Het KOETSHUIS uit 1907-1908 heeft een rechthoekig grondvlak en houten gevels op een bakstenen plint. Het pand is gedekt met een zadeldak, waarop rode Tuiles du Nord pannen liggen. De korte voorgevel die op de oprijlaan is gericht en de linkergevel hebben decoratieve patronen in het houtwerk. De korte gevel heeft twee omlijste klapramen en een dubbele zolderdeur met een gedeeltelijke glasvulling. Aan weerszijden van de deuren bevinden zich rechthoekige ramen. De ramen in de gevels hebben houten omlijstingen. De linker zijgevel heeft dubbele staldeuren met aan weerszijden een tweeruits klapraam met een houten omlijsting. Het overstekende zadeldak rust op houten schoren. De achtergevel is blind en de rechter zijgevel heeft een staldeur met rechts daarvan één en links twee rechthoekige stalramen zonder omlijsting. Het interieur is bewaard gebleven. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als gaaf en goed voorbeeld van een houten koetshuis uit de vroege twintigste eeuw; - wegens de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik; - wegens de functie; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523873
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Groevenbeek: koetshuis in Ermelo

Oud Groevenbeek: boerderij met bakhuis

Putterweg 232
Ermelo
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ met BAKHUIS (Putterweg 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 5). BOERDERIJ uit omstreeks..

Oud Groevenbeek: hoofdgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (Oud Groevenbeek, Putterweg 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW ..

Oud Groevenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). Oud Groe..

Oud Groevenbeek: wasgebouw

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 6: WASGEBOUW (Putterweg bij 232, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). Het WASGEBOUW uit omstreeks 190..

Oud Groevenbeek: druivenkas

Putterweg 230
Ermelo
Omschrijving onderdeel 7: Druivenkas (Putterweg bij 230, op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). De DRUIVENKAS bevindt zich noor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)