Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Leuvenum in Ermelo

Tuin Park Landgoed

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60
3852PV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Huis te Leuvenum

Omschrijving onderdeel 3. Prieel (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) PRIEEL (XX) opgetrokken in hout, met een driezijdig beƫindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin. Waardering PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Huis te Leuvenum - van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen. - van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende. BRF.52A Omschrijving onderdeel C PRIEEL opgetrokken in hout, met een driezijdig beƫindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin. Waardering Houten PRIEEL (onderdeel C) - Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523865
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Leuvenum in Ermelo

Huis te Leuvenum

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) Het LANDHUIS is gebouw..

Huis te Leuvenum

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2. Tuinaanleg (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) De TUINAANLEG in Gem..

Grafheuvel

-
Leuvenum (Gemeente Ermelo)
Terrein waarin grafheuvel met 10 meterzone. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Frederik Bernard Hoeve

Allee 40
Ermelo
Omschrijving Het WOONHUIS is opgetrokken in baksteen op een nagenoeg vierkant grondvlak en is gedekt met een schilddak, waarvan het linkers..

Frederik Bernard Hoeve (koestal)

Allee 40
Ermelo
Omschrijving De KOESTAL met MESTVAALT en ruimte voor VOEDERBEREIDING is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en beton en heeft een ongewo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Leuvenum in Ermelo