Meer dan 63.000 rijksmonumenten


School 's Heerenloo Lozenoord in Ermelo

Overig

Fokko Kortlanglaan 25
3853KD Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1933-1934


Beschrijving van School 's Heerenloo Lozenoord

Omschrijving onderdeel B Op het schoolterrein bevindt zich aan de Fokko Kortlanglaan een grote rechthoekige VIJVER die deel uitmaakt van het ontwerp. Rondom het gebouw bevinden zich verder diverse aan- en opgebouwde BANKEN, BLOEMBAKKEN, MUURTJES en de restanten van een HEKWERK aan de Fokko Kortlanglaan. Van belang is verder ook de in blauw geglazuurde steen opgebouwde PERGOLA die de zijgevel van de A vleugel begeleidt in de richting van de hoofdingang. Waardering TUINELEMENTEN, behorend bij een SCHOOLGEBOUW van architect A. van der Kraan uit 1933-1934 - Van architectuurhistorische waarde als integraal onderdeel van het schoolgebouw uit het Interbellum, ontworpen door architect Van der Kraan in een sterk door architect Dudok beïnvloede bouwstijl. Het ontwerp was een totaalconcept dat in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zeer goed bewaard is gebleven. In combinatie met de school vormen deze elementen een waardevol ensemble. - Van stedenbouwkundige waarde als historisch onderdeel op dit geleidelijk gegroeide en deels aangelegde terrein van de instellingen 's Heeren Loo en Lozenoord. Door de situering en vormgeving van de drie vleugels ontstond er een gebouw dat van alle zijden een andere uitstraling heeft en waarin de diverse tuinelementen een belangrijke aanvullende rol spelen. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de onderwijs- en instellingengeschiedenis in Nederland. Het gebouw werd speciaal voor deze instelling ontworpen en geeft daardoor een beeld van de onderwijsstructuur in de tijd van ontstaan. Het gebouw bevindt zich bovendien in een historisch belangrijk gebied, op een oud klooster- en landgoedterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van School 's Heerenloo Lozenoord in Ermelo

School 's Heerenloo Lozenoord

Fokko Kortlanglaan 25
Ermelo
Omschrijving onderdeel A Het SCHOOLGEBOUW heeft een samengestelde grondvorm die in hoofdzaak bestaat uit drie vleugels, waarvan er twee i..

Poortgebouw van de voormalige Johannitercommanderij St. Jansdal

Molenkamp 83
Ermelo
Poortgebouw van de v.m. Johannitercommanderij St. Jansdal. Op het terrein van de "Stichting 's Heerenloo" een vroeg 16e eeuws, bakstenen poo..

De Hooge Riet: mortuarium

Veldwijk 58
Ermelo
Omschrijving onderdeel C Op het achterterrein van het complex bevindt zich een MORTUARIUM. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm en ..

Lucaskerk

Veldwijk 43
Ermelo
Inleiding In 1889 ontworpen KERKGEBOUW (Lucaskerk). De kerk is gebouwd op het terrein van het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 doo..

De Hooge Riet: tuinaanleg met vijver, brug en hekwerk

Veldwijk 40
Ermelo
Omschrijving onderdeel B De TUINAANLEG heeft vermoedelijk integraal deel uit gemaakt van het ontwerp. De tuin bevindt zich voor het belang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)