Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerhoeve in Ermelo

Boerderij

Uddelermeerweg 242
3852NT Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1848-1900


Beschrijving van Meerhoeve

Omschrijving onderdeel B Links van de boerderij bevindt zich een groot BAKHUIS met een zadeldak, waarvan de nok loodrecht op de nok van de boerderij is gericht. Het zadeldak is belegd met gesmoorde Oud Hollandse pannen en de gevels van het bakhuis zijn gepleisterd. De voorgevel heeft een kozijn met een twaalfruits stolpraam, voorzien van luiken. Boven het raam bevindt zich een groot halfrond bovenlicht met een waaiervormige roedenverdeling. Boven dit raam bevindt zich een halfcirkelvormige baksteenboog met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De detaillering hiervan is vergelijkbaar met de detaillering van de voorgevel van de boerderij. De linkergevel van het bakhuis heeft een deurkozijn met links daarvan een vierkant raam met luik. De rechtergevel heeft alleen een deurkozijn. De achtergevel is blind. Waardering BAKHUIS bij boerderij MEERHOEVE. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuis bij een boerderij. Het bakhuis bevindt zich links van de boerderij en heeft door het gebruikte materiaal en de vormgeving een duidelijke relatie met de architectuur van de boerderij. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex Meerhoeve, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523857
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerhoeve in Ermelo

Meerhoeve

Uddelermeerweg 242
Ermelo
Omschrijving onderdeel A BOERDERIJ MEERHOEVE heeft een ongewoon karakter door het met een tweede bouwlaag en zadeldak verhoogde middengede..

Meerhoeve

Uddelermeerweg 242
Ermelo
Omschrijving complexonderdeel C Aan de Uddelermeerweg staan aan weerszijden van de halfronde oprijlaan in totaal vier gietijzeren KOLOMME..

Koningsschuur

Uddelermeerweg 299
Ermelo
"Koningsschuur". Gepotdekselde houten schuur met rieten schilddak, waarvan, boven de inrijdeuren, een hijsluik met zadeldakje. Waarschijnlij..

Terrein waarin twee grafheuvels

-
Ermelo
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Boerderij, bestaande uit een dwars woonhuis van zes vensterassen, gedekt door een pannen schilddak en hierachter een stal onder rieten wolfdak. Venste ..

Jachthuisweg 1
Uddel (Gemeente Apeldoorn)
Boerderij, 18e eeuw, bestaande uit een dwars woonhuis van zes vensterassen, gedekt door een pannen schilddak en hierachter een stal onder ri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Meerhoeve in Ermelo