Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Witte Pauwen in Ermelo

Tuin Park Landgoed

Allee 10
3852PM Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van De Witte Pauwen

Omschrijving Houten TUINHUIS met garage op een plint in zwerfkeien. Het bijgebouw is feitelijk samengesteld uit twee parallel aan elkaar geplaatste rechthoekige bouwvolumen, elk met een zadeldak. Het gebouw heeft één bouwlaag en de kappen zijn met rode pannen belegd. Beide zadeldaken hebben een houten vorstkam met drakenkoppen aan de uiteinden. De gevels zijn opgetrokken in houten rabatdelen. De VOORGEVEL (tuinzijde) heeft links een venster met twee achtruits ramen en persiennes. Het grootste gedeelte wordt ingenomen door een vooruitspringende veranda. In de achterwand van de veranda bevinden zich een deur en twee vensters. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het midden een drielicht met achtruits ramen en persiennes en rechts een klein vierkant venster. In de ACHTERGEVEL bevindt zich een dubbele garagedeur en rechts een venster met twee achtruits ramen voorzien van luiken met uitsparingen. Het terug liggende geveldeel rechts heeft een deur. Het eenvoudige interieur is bewaard gebleven. Waardering Houten TUINHUIS met garage uit 1915 - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tuinhuis dat in stijl en detaillering aansluit bij het hoofdhuis. Het kleine gebouw valt op vanwege de toepassing van de veranda en vanwege het kleurgebruik. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex De Witte Pauwen, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523836
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Witte Pauwen in Ermelo

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Gedeeltelijk onderkelderd houten LANDHUIS op onregelmatig grondvlak met uitbouwen aan diverse zijden. Rondom het pand bevindt ..

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Het 'betaalhuisje' is een smal houten gebouw op rechthoekig grondplan. Er is één bouwlaag onder een zadeldak belegd met rod..

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan gedekt door een overstekend schilddak, belegd met rode pannen. Afwatering vindt plaats..

Houten ontspanningszaal gelegen op het landgoed staverden

Allee 11
Ermelo
Inleiding Houten ONTSPANNINGSZAAL gelegen op het landgoed Staverden. De houten barak was afkomstig uit het Belgische interneringskamp te Ha..

Haverkamp

Staverdenseweg 270
Ermelo
Omschrijving BOERDERIJ De Haverkamp bevindt zich iets ten noordoosten van het kasteel en werd na een brand in 1913 herbouwd. De boerderij ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Witte Pauwen in Ermelo