Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Witte Pauwen in Ermelo

Tuin Park Landgoed

Allee 10
3852PM Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van De Witte Pauwen

Omschrijving Het 'betaalhuisje' is een smal houten gebouw op rechthoekig grondplan. Er is één bouwlaag onder een zadeldak belegd met rode pannen en voorzien van witgeschilderde windveren. Op het rechter dakschild bevindt zich een gemetselde schoorsteen. Het huisje heeft een dichtgezette achterbouw met daarvoor een veranda met een balustrade. De topgevel aan de voorzijde is met roodgeverfde vertikale delen beschoten. De ingangsgevel aan de VOORZIJDE heeft een zesruits deur in het midden. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het dichte gedeelte twee vensters met persiennes, rechts een zesruits raam met drieruits bovenlicht en links twee zesruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL kent een soortgelijke indeling. De ACHTERGEVEL is blind. Het INTERIEUR is gaaf bewaard gebleven en bevat nog een eenvoudige schouw en een viertal houten opbergkasten. Waardering Houten TUINHUIS, betaalhuisje uit 1915 - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tuinhuis dat in stijl en detaillering aansluit bij het hoofdhuis. Het kleine gebouw valt op vanwege de toepassing van de veranda en vanwege het kleurgebruik. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex De Witte Pauwen, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden. In dit huisje werden de arbeiders uitbetaald en/ of moest de pacht betaald worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523835
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Witte Pauwen in Ermelo

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Gedeeltelijk onderkelderd houten LANDHUIS op onregelmatig grondvlak met uitbouwen aan diverse zijden. Rondom het pand bevindt ..

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Houten TUINHUIS met garage op een plint in zwerfkeien. Het bijgebouw is feitelijk samengesteld uit twee parallel aan elkaar g..

De Witte Pauwen

Allee 10
Ermelo
Omschrijving Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan gedekt door een overstekend schilddak, belegd met rode pannen. Afwatering vindt plaats..

Houten ontspanningszaal gelegen op het landgoed staverden

Allee 11
Ermelo
Inleiding Houten ONTSPANNINGSZAAL gelegen op het landgoed Staverden. De houten barak was afkomstig uit het Belgische interneringskamp te Ha..

Haverkamp

Staverdenseweg 270
Ermelo
Omschrijving BOERDERIJ De Haverkamp bevindt zich iets ten noordoosten van het kasteel en werd na een brand in 1913 herbouwd. De boerderij ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Witte Pauwen in Ermelo