Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen sokkel: 'Lenora 1353' in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Staverdenseweg 283
3852NV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1905


Beschrijving van Stenen sokkel: 'Lenora 1353'

Omschrijving onderdeel 7H Op het ronde grafeiland bevindt zich een meerzijdige stenen SOKKEL met een geprofileerde dekplaat en inscriptie: 'Lenora 1353', ter herinnering aan Lenora - ook Eleonora of Alianora - de dochter van Eduard II, koning van Engeland en tweede echtgenote van Reinoud II, graaf en later hertog van Gelre. Zij werd beschuldigd van melaatsheid en werd daarom door haar echtgenoot, Graaf Reinoud II, verlaten. De geest van de 'Zwarte Vrouwe' zou nog steeds in het gebied rondwaren. Waardering SOKKEL behorend tot de historische buitenplaats Staverden van tuinhistorisch belang als karakteristiek, beeldbepalend en functioneel object in de tuin van Kasteel Staverden; van stedenbouwkundige waarde als object die een belangrijke ensemblewaarde heeft binnen de buitenplaats Staverden; van cultuurhistorische waarde als belangrijke onderdelen van de buitenplaats Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stenen sokkel: 'Lenora 1353' in Ermelo

Kasteel Staverden

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1 Het HOOFDGEBOUW kasteel Staverden is een landhuis uit 1905, met oude (17de- en 19de-eeuwse onderdelen. Het is een ..

Park

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG dateert uit verschillende perioden. Vermoedelijk kwam er in de periode Van Hae..

Koetshuis

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3 Het voormalige KOETSHUIS met garage en koetsierswoning is een groot, classicistisch geïnspireerd, gebouw oostelij..

Tuinmanswoning

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 4 De voormalige TUINMANSWONING ligt ten zuidoosten buiten de omgrachting van kasteel en koetshuis. Het pand ligt vri..

Oranjerie met tuinmuur

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 5 De ORANJERIE met TUINMUUR bevindt zich ten zuidwesten van de omgrachte kasteelplaats en is in het eerste kwart van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stenen sokkel: 'Lenora 1353' in Ermelo

Foto's (1)