Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangsbrug met hek in Ermelo

Kasteel Buitenplaats

Staverdenseweg 283
3852NV Ermelo
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1905


Beschrijving van Toegangsbrug met hek

Omschrijving onderdeel 6 Aan de Staverdenseweg bevindt zich een TOEGANGSBRUG met een groot HEK over de omringende gracht. Vermoedelijk zijn ze tijdens de verbouwingen rond 1905 ontstaan. Tussen twee, van opliggende horizontale banden voorziene, pijlers bevindt zich een dubbel en sierlijk bewerkt ijzeren spijlenhek. Boven dit hek bevindt zich een eveneens ijzeren overbrugging tussen de twee pijlers, die is voorzien van siersmeedwerk en het wapen van Staverden. De pijlers zijn aan de bovenzijde afgesloten met een geprofileerde dekplaat met een sierlijk bewerkte ijzeren lantaarn daarop. Aan de waterkant van de pijlers zijn gebogen ijzeren zijhekken aangebracht. De brug zelf heeft aan weerszijden stenen balustraden met een pijler bolvormige beƫindiging aan de uiteinden. Onder de hekpijlers zijn aan twee zijden ijzeren waterspuwers in de vorm van een kop aangebracht. De zijkanten van de brug zijn gepleisterd en geschilderd. Waardering TOEGANGSBRUG met HEKWERK. - Van architectuurhistorische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven entree naar de buitenplaats Staverden. Het maakt deel uit van de bebouwing op een kasteelterrein, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben. - Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op het kasteelterrein van de buitenplaats Staverden. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangsbrug met hek in Ermelo

Kasteel Staverden

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 1 Het HOOFDGEBOUW kasteel Staverden is een landhuis uit 1905, met oude (17de- en 19de-eeuwse onderdelen. Het is een ..

Park

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG dateert uit verschillende perioden. Vermoedelijk kwam er in de periode Van Hae..

Koetshuis

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 3 Het voormalige KOETSHUIS met garage en koetsierswoning is een groot, classicistisch geĆÆnspireerd, gebouw oostelij..

Tuinmanswoning

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 4 De voormalige TUINMANSWONING ligt ten zuidoosten buiten de omgrachting van kasteel en koetshuis. Het pand ligt vri..

Oranjerie met tuinmuur

Staverdenseweg 283
Ermelo
Omschrijving onderdeel 5 De ORANJERIE met TUINMUUR bevindt zich ten zuidwesten van de omgrachte kasteelplaats en is in het eerste kwart van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangsbrug met hek in Ermelo

Foto's (1)