Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenloods in Horssen

Boerderij

Pannekoeksestraat 1
6631AC Horssen (gemeente Druten)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Wagenloods

Omschrijving De half open WAGENLOODS met tasruimte is gebouwd op een rechthoekig grondplan en heeft één verdieping onder asymmetrische zadeldak gedekt met rode, opnieuw verbeterde Hollandse pannen (handvorm, rechtsdekkend). De zolderverdieping deed vroeger dienst als tasruimte. Aan de lange, open zijde is de wagenloods tussen de vier gebinten toegankelijk. De nok staat loodrecht op de Pannekoeksestraat en is voorzien van nokvorsten. Het dak watert af zonder goten en beide kopgevels zijn voorzien van (onbehandelde) windveren (houten delen). Aan twee zijden (voorgevel en rechter zijgevel) is het gebouw nagenoeg geheel open. De andere gevels zijn min of meer gesloten middels verticale, houten delen (planken) en een verticale rieten bekleding. De vier uit rondhout opgebouwde, samen-gestelde gebinten worden met elkaar gekoppeld door middel van gordingen in de vorm van rondhout en bewerkt hout (balken met een rechthoekige doorsnede). Op de gordingen zijn daksporen van bewerkt hout aangebracht die middels panlatten met elkaar worden verbonden. Tevens zijn er dubbele sporen aangebracht die dienst doen als windverband. De gebinten staan op gemetselde (met cement afgesmeerde) voeten. De VOORGEVEL (zuidoostgevel) is naar de achtergevel van het achterhuis van de 18-de eeuwse hallehuisboerderij gericht. Deze gevel is geheel open. De LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) is geheel gesloten middels verticaal aangebrachte houten delen (planken). De top van deze gevel bestaat uit een driehoekig vlak dat is voor-zien van verticale houten delen. Deze delen zijn beduidend kleiner dan de andere houten delen. Boven de ACHTERGEVEL (noordwestgevel) bevindt zich het grootste dakvlak. Deze gevel is voorzien van twee boven elkaar geplaatste stroken (verticale) rieten gevelbekleding. De aan de straat gesitueerde RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is bijna geheel open. De top is voorzien van verticale houten delen (planken). De zolderverdieping van de half open wagenloods deed vroeger dienst als tasruimte. Deze ruimte is momenteel als zodanig niet meer aanwezig. De RUIMTELIJK STRUCTUUR is oorspronkelijk en nog duidelijk aanwezig en bestaat uit drie delen die worden begrensd door vier gebinten. Waardering Half open WAGENLOODS uit ca. 1900. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een half open wagenloods met (geheel) houten draagconstructie. - Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde vanwege als onderdeel van een agrarisch complex dat markant is gesitueerd in het buitengebied van het dorp Horssen aan de noordelijke rand van de oudste dorpsakker. - Het object is van belang vanwege de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid in het Land van Maas en Waal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523805
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenloods in Horssen

Boerderij, met woongedeelte onder rieten zadeldak, dwars op de stal gebouwd

Pannekoeksestraat 1
Horssen (Gemeente Druten)
Boerderij, met woongedeelte onder rieten zadeldak, dwars op de stal gebouwd; eerste kwart 19e eeuw. Vensters met luiken; deuromlijsting met ..

Pastorie van de Hervormde Kerk

Kerkpad 13
Horssen (Gemeente Druten)
Pastorie van Herv. Kerk. Huis met verdieping en hoog schilddak, bekroond met hoekschoorstenen, omstreeks 1820. Rechts koetshuis onder zadeld..

Hervormde Kerk

Kerkpad 11
Horssen (Gemeente Druten)
Herv. Kerk. De in 1821 gebouwde Hervormde Kerk is een driezijdig gesloten zaalkerkje met spitsboogvensters en pannen dak, waarop boven de vo..

Boerderij onder hoog, met riet en pannen gedekt wolfdak

Zelksestraat 4
Horssen (Gemeente Druten)
Boerderij, 17e of 18e eeuw, onder hoog, met riet en pannen gedekt wolfdak. In de gepleisterde voorgevel vensters met luiken en zesruitsschui..

Boerderij met woonhuis van begane grond met pannen schilddak dwars op de stal gebouwd

Kerkpad 4
Horssen (Gemeente Druten)
Boerderij, midden 19e eeuw, met woonhuis van begane grond met pannen schilddak dwars op de stal gebouwd. Vensters met luiken en zesruitsschu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenloods in Horssen

Foto's (1)