Uiversnest: schuur in Deest

Van Heemstraweg 2 B
6653KB Deest (gemeente Druten)

Beschrijving van Uiversnest: schuur

Omschrijving Evenwijdig gelegen aan het achterhuis van de boerderij bevindt zich links achter een vrijstaande bakstenen SCHUUR met zadeldak met wolfeinden boven de voor- en achtergevel en gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In de achtergevel bevindt zich een segmentboogvormige, dubbele, houten opgeklampte deeldeur geflankeerd door rondboog-vormige stalraampjes met een gietijzeren 6-ruits vorktracering. Geheel rechts is een vernieuwd venster geplaatst. De geveltop bevat een houten opgeklampt hooiluik. In de rechterzijgevel bevinden zich gewijzigde venstertjes. Waardering SCHUUR uit de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een schuur uit de 19de eeuw, die gaaf bewaard is gebleven qua hoofdvorm, detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object heeft in samenhang met de overige erfbebouwing een ensemblewaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat deel uitmaakt van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)