Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uiversnest: bakhuis in Deest

Boerderij

Van Heemstraweg 2 1
6653KB Deest (gemeente Druten)
Gelderland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Uiversnest: bakhuis

Omschrijving Tegenover het voorhuis bevindt zich een vrijstaand BAKHUIS met een rechthoekig grondplan, één bouwlaag en een zadeldak met gesmoorde oud-Hollandse pannen en de nokrichting haaks op de voorgevel van de boerderij. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In de naar de weg gekeerde zijde bevindt zich rechts een 6-ruits schuifvenster met houten lekdorpel. De luiken zijn verdwenen. Links bevindt zich een getoogd stalraam met gietijzeren tracering. Daaronder, vlak boven het maaiveld, is een kelderlicht voorzien van diefijzer. Het gevelvlak wordt beëindigd met een bakstenen tandlijst, overeenkomstig het achterhuis van de boerderij. De linkergevel bevat een getoogde, houten opgeklampte deur. In de geveltop is een getoogd, gietijzeren stalraam aangebracht. In de rechtergevel bevindt zich links een houten opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht. Rechts daarvan een dubbel, enkelruits draairaam met 2-ruits bovenlicht. Dit was oorspronkelijke een 6-ruits schuifvenster. Deur en venster zijn geplaatst onder een strek. In de geveltop is een 4-ruits draairaam geplaatst met een houten lekdorpel onder een rollaag. Langs de dakrand loopt een eenvoudige, houten windveer. Waardering BAKHUIS uit de tweede helft van de 19de eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een bakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat gaaf bewaard is gebleven qua hoofdvorm, detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object heeft in samenhang met de overige erfbebouwing een ensemblewaarde. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat deel uitmaakt van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523801
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uiversnest: bakhuis in Deest

Uiversnest: T-boerderij met hek

Van Heemstraweg 2B
Deest (Gemeente Druten)
Omschrijving De BOERDERIJ is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het voorhuis telt twee bouwlagen onder een met riet gedekt schilddak. Op de..

Uiversnest: schuur

Van Heemstraweg 2B
Deest (Gemeente Druten)
Omschrijving Evenwijdig gelegen aan het achterhuis van de boerderij bevindt zich links achter een vrijstaande bakstenen SCHUUR met zadeldak..

deest aan het water; vriezeweg

deest aan het water; vriezeweg
druten
Terrein met kampementen en nederzettingen uit respectievelijk het mesolithicum en het neolithicum.

Steenoven "Vogelsangh"

Munnikhofsestraat 33
Deest (Gemeente Druten)
Inleiding STEENOVEN "Vogelsangh" uit 1919. Deze langgerekte oven op rechthoekig grondplan is van het type gesloten continu-ringoven met sch..

R.K. Kerk vanwege de zich in de toren bevindende klokkenstoel met klok van P. van Trier en J. Philipsen

Grotestraat 15
Deest (Gemeente Druten)
R.K. Kerk vanwege de zich in de toren bevindende klokkenstoel met klok van P. van Trier en J. Philipsen, 1640, diam. 79 cm. Mechanisch toren..

Kaart & Routeplanner

Route naar Uiversnest: bakhuis in Deest

Foto's (1)