De Drie Waaijen: bakhuisje thans in gebruik als berging in Afferden

Waalbandijk 66
6654KC Afferden (gemeente Druten)

Beschrijving van De Drie Waaijen: bakhuisje thans in gebruik als berging

Omschrijving Dit BAKHUISJE uit de 19-de eeuw is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande gebouwtje staat ten noorden van het woongedeelte van de boerderij. Tegen de achtergevel van het bakhuis bevindt zich een kleine aanbouw onder zadeldak waarin onder andere de oven en een toilet zijn ondergebracht. Het bakhuisje heeft één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De in kruisverband gemetselde GEVELS zijn langs de schuine zijden van de topgevels voorzien van vlecht-werk. Rechte smeedijzeren muurankers markeren de zoldervloer en de plaats van de gordingen. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door rollagen. De korte VOORGEVEL (zuidoostgevel) is evenwijdig gesitueerd aan het woongedeelte van de voor-malige boerderij. De asymmetrische gevelindeling bestaat uit een ingang met naar binnen-draaiende opgeklampte deur aan de linker zijde en een klein zolderluik op de verdieping (opslag takkenbossen voor het stoken van de oven). De bakstenen beëindiging van de topgevel in de vorm van een schoorsteen is niet meer aanwezig. In de LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevindt zich een vensteropening voorzien van een bolkozijn met twee vierruitsramen (niet oorspronkelijke roedenverdeling). De vroegere luiken ontbreken. De ACHTERGEVEL (noordwestgevel) is blind. Deze topgevel wordt beëindigd door een schoorsteen. Tegen deze gevel bevindt zich een aanbouw met in de rechterzijgevel (noordoostgevel) een deuropening voorzien van een opgeklampte deur die toegang geeft tot het toilet. De RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is voorzien van een vensteropening voorzien van een bolkozijn met twee twaalf(3x4)ruitsramen (oor-spronkelijke roedeverdeling) en voorzien van twee opgeklampte luiken. Het tussen de top-gevels gelegen zadeldak is gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De RUIMTELIJKE INDELING van het bakhuisje bestaat uit één ruimte op de begane grond en een zolder. Tegen de achterwand bevindt zich een schouw over bijna de gehele breedte. De oven in de achterwand is gedeeltelijk dichtgemetseld. Het plafond bestaat uit een enkelvoudige balklaag. Waardering BAKHUISJE uit de 19-de eeuw. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig bakhuis met betrekkelijk gaaf bewaard gebleven interieur. - Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als onderdeel van een traditioneel grootschalig boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd ten noorden van het woongedeelte van de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)