Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Drie Waaijen: koetshuis annex schuur in Afferden

Gebouw

Waalbandijk 66
6654KC Afferden (gemeente Druten)
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van De Drie Waaijen: koetshuis annex schuur

Omschrijving KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900, thans in gebruik als schuur / berging. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en wordt afgesloten door een zadeldak. Het DAK is gedekt met gesmoorde Muldenpannen en watert af zonder goten. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld. De lange zijgevels zijn voorzien van smeedijzeren steekankers, uitgemetselde baksteenlagen (druiplijsten). De topgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van kleine, uitgemetselde schouders, een uitgemetseld, klimmend fries. De topgevel aan de achterzijde wordt bekroond door een gemetselde decoratieve schoorsteen. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door een steens of anderhalfsteens segmentboog. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidoostgevel) is voorzien van een deuropening met segmentboogvormige dubbele deur. In de LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevinden zich drie kleine vensteropeningen. In de symmetrisch ingedeelde ACHTER-GEVEL (noordwestgevel) bevindt zich een vensteropening die wordt afgesloten door een zeer flauwe segmentboog en voorzien is van een hardstenen lekdorpel. Vroeger was de vensteropening voorzien van een empire-schuifraam en (gezien de nog aanwezige duimen) voorzien van opgeklampte luiken. Boven de vensteropening bevindt zich een oculus om-geven door een rollaag. Deze vensteropening is voorzien van een gietijzeren vast raampje. De RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is voorzien van drie deuropeningen voorzien van opgeklampte staldeuren en drie vensteropeningen voorzien van gietijzeren ramen met spinnekopjes. Het INTERIEUR heeft in de loop der tijd enige veranderingen ondergaan waarbij de functionaliteit van het gebouw altijd voorop heeft gestaan. Waardering KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een koetshuis annex schuur uit ca. 1900. Het object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik en wordt gekarakteriseerd door het in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw. - Van stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als essentieel onderdeel van een voor-malig boerderijcomplex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523796
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Drie Waaijen: koetshuis annex schuur in Afferden

De Drie Waaijen: boerderij

Waalbandijk 66
Afferden (Gemeente Druten)
Omschrijving BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" uit 1894 (gevelsteen) bestaande uit een villa-achtig voorhuis met aan de noordoostelijke zijde een..

De Drie Waaijen: bakhuisje thans in gebruik als berging

Waalbandijk 66
Afferden (Gemeente Druten)
Omschrijving Dit BAKHUISJE uit de 19-de eeuw is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande gebouwtje staat ten noorden van het woongedee..

De Drie Waaijen: schuur

Waalbandijk 66
Afferden (Gemeente Druten)
Omschrijving SCHUUR, thans in gebruik als schuur, op langgerekte rechthoekig grondplan, gebouwd in het tweede kwart van de twintigste eeuw ..

Dijkmagazijn

Waalbandijk 62
Deest (Gemeente Druten)
Inleiding Aan de Waalbandijk, ten noordoosten van het dorp Afferden en ten oosten van het landgoed "De Drie Waaijen" staat binnendijks tege..

Gepleisterde, tegen de dijkvoet gebouwde boerderij

Waalbandijk 68
Afferden (Gemeente Druten)
Gepleisterde, tegen de dijkvoet gebouwde boerderij, gedateerd met jaartalankers: 1740. Wolfdak met riet en pannen. Vensters met luiken en ze..

Kaart & Routeplanner