Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformaterhuisje in Heerewaarden

Nijverheid Industrie

Hogestraat 22
6624BB Heerewaarden (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: 1921
Architect: G. Versteeg


Beschrijving van Transformaterhuisje

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE van het type B3R gebouwd in 1921, gelegen aan de noordzijde van de Hogestraat, binnen het beschermd gezicht van Heerewaarden. De trafo ligt ten opzichte van de rooilijn een eind terug, op een smal perceel tussen de kerk en het gemeentehuis. Het trafohuisje is gebouwd in een stijl ge├źnt op de Nieuwe Haagse school. Het ontwerp dateert van omstreeks 1920 en is vermoedelijk van de hand van de architect G. VERSTEEG (1872-1938), die tot 1914 adjunct-directeur was van de Dienst Gemeentewerken van de gemeente Arnhem en daarna, van 1914 tot 1921 geassocieerd met de architect Jan Gratama. Het ontwerp is meermalen in de provincie toegepast, zowel in deze vorm als in varianten daarop. Omschrijving Het rechthoekig TRANSFORMATORHUISJE is opgetrokken uit bruinrode baksteen gemetseld in kruisverband met details in gele verblendsteen en zwart geteerde baksteen. Het gebouw rust op een terugwijkende zwarte plint en is gedekt met een sterk overstekend tentdak met houten daklijst, op een terugliggende laag gele verblendsteen. De schilden van het dak zijn bedekt met bitumen. Zowel links als rechts is een gedeelte van de gevel zowel naar voren als opzij uitgemetseld en omlijst door zwartgeteerde baksteen en aan de bovenzijde voorzien van een terugspringende gele sierband. De VOORGEVEL bevat in het midden een toegang, gevormd door een stalen deur en voorzien van een zwarte omlijsting. Daarboven bevinden zich als bovenlicht een zestal glazen bouwstenen. De toegang bezit een optrede van gele verblendsteen. Het stalen luikje naast de deur geeft toegang tot een olieschakelaar. De LINKER ZIJGEVEL is blind. De ACHTERGEVEL is op dezelfde plaats als de voorgevel voorzien van een rij glazen bouwstenen. De toegang met een houten deur in de RECHTER ZIJGEVEL is zonder omlijsting. Ook deze toegang heeft een optrede van gele verblendsteen. Waardering TRANSFORMATORHUISJE uit 1921 in de stijl van de Nieuwe Haagse School van architect G. VERSTEEG. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een trafohuisje in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het object valt op door esthetische kwaliteiten, zoals de uitgemetselde geveldelen en het meerkleurige materiaalgebruik. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Hogestraat, waar het object ligt ingeklemd tussen kerk en gemeentehuis. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het huisje en de verschijningsvorm ervan, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling en herinneren aan de elektrificatie van Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523793
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformaterhuisje in Heerewaarden

Nederlands Hervormde kerk

Hogestraat 20
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
De Ned. Herv. ZAALKERK uit 1849, vanwege een preekstoel met fraai Lodewijk XIV-snijwerk, afkomstig uit de Gasthuiskerk te Zaltbommel, en twe..

"Het Uilennest" met hekwerk

Hogestraat 15
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Inleiding WOONHUIS `Het Uilennest' met HEKWERK, gebouwd in 1905 in opdracht van een plaatselijke steenfabrikant. Het pand is gelegen aan de..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Hogestraat 14
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Boerderij op T-vormige plattegrond, eerste helft 19e eeuw. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Dwarshuis met verdieping op T-vormige plattegrond

Hogestraat 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Dwarshuis met verdieping, eerste helft 19e eeuw. Zadeldak tussen puntgevels; gestoken deurkalf en vensters met vierruitsramen in de verdiepi..

T-Boerderij met voorhuis

Voorne 13
Heerewaarden (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en in kruisverband gemetselde bakstenen T-BOERDERIJ is samengesteld uit drie ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformaterhuisje in Heerewaarden