Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pomphuisje in Alem

Nijverheid Industrie

oostzijde Veerdam
5330NC Alem (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Pomphuisje

Inleiding Het POMPHUISJE is gelegen aan de oostzijde van de Veerdam, op de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, onder aan de dijk gelegen gemaal, aan de westzijde van de Veerdam. De beide gebouwen zijn rond 1930 gebouwd en vertonen de karakteristieken van de interbellumarchitectuur, met een grote invloed van de Delftse school. Het gebouwtje is, gelet op het afwijkende metselverband ten opzichte van het gemaal, mogelijk geheel nieuw opgemetseld. Omschrijving Het in kruisverband gemetselde bakstenen gebouw is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt, op dijkniveau, één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt, ver overstekend zadeldak. De gevels zijn blind, op een deur in de linker zijgevel na. Waardering Pomphuisje uit ca 1930. - Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een pomphuisje, gebouwd in een interbellumstijl met invloeden van de Delftse school. Het gebouw heeft ensemblewaarde met het er tegenover onder aan de dijk gelegen gemaal. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke zijn verbonden met een historische ontwikkeling van dit gebied, in dit geval de waterhuishouding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523789
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pomphuisje in Alem

Gemaal

westzijde Veerdam
Alem (Gemeente Maasdriel)
Inleiding Het GEMAAL is gelegen aan de westzijde van de Veerdam, onder aan de dijk en is gebouwd tegelijk met het er tegenover, op de dijk ..

Gietijzeren openbaar urinoir

Maasbandijk 1
Kerkdriel (Gemeente Maasdriel)
Inleiding Gietijzeren openbaar URINOIR. Dit urinoir is bevestigd aan de linker zijgevel van het pand Maasbandijk 1, het voormalige veerhuis..

Hervormde kerk

Sint Odradastraat 14
Alem (Gemeente Maasdriel)
V.m. Herv.Kerk. Waarschijnlijk nog 16e eeuws? bakstenen zaalkerkje met driezijdige sluiting en houten klokketorentje. Gerestaureerd omstreek..

Heilig Hartbeeld

Oude Pastoriestraat 5
Maren Kessel (Gemeente Oss)
Inleiding Het HEILIG HARTBEELD is opgericht rond 1925 en uitgevoerd in in Art Décostijl. Het beeld staat ver van de openbare weg, aan de z..

Monument in neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof

Oude Pastoriestraat 5
Maren Kessel (Gemeente Oss)
Inleiding MONUMENT uit 1915 in Neogotische stijl, staande op een buiten gebruik geraakt kerkhof. Het kerkhof is toegankelijk via een ijzere..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pomphuisje in Alem

Foto's (1)