Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amerikaanse windmotor in Well

Molen

Heust 12 bij
5330NC Well (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Amerikaanse windmotor

Inleiding Deze zogenaamde Amerikaanse WINDMOTOR is gelegen aan `t Singeltje te Well, globaal achter het pand Heust 12. In het begin van deze eeuw was de windmotor enorm in opkomst en vormden vooral de grote molens een bedreiging voor de honderden traditionele molens. In die tijd werden ze dan ook spoedig `schrikmolens'genoemd. De eerste windmotoren kwamen uit Amerika, maar al spoedig bleken zij niet bestand tegen het ruwere weer dat hier blijkbaar heerst. In Europa ging men daarom spoedig over tot het produceren van eigen, meer solide windmotoren. De naam `Amerikaan' of Amerikaanse windmotor is blijven bestaan, hoewel 99 procent van de hier aanwezige windmotoren helemaal niet uit Amerika kwam. Omschrijving De windmotor, een metalen molen voor het op peil houden van de waterstand in het Munnikenland, bestaat uit een metalen vakwerk mast, beëindigd met een rad met vier vanen en twee windrichters, één horizontaal en één verticaal. Waardering Amerikaanse windmotor uit ca. 1920. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling. Tevens vanwege een constructiewijze, die vernieuwend is voor de tijd van ontstaan. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en waarin het een beeldbepalende rol speelt. Tevens van bijzondere betekenis voor het aanzien van het buitengebied van de gemeente en van de Bommelerwaard als geheel: de molen refereert naar de waterstaatkundige toestand en het op peil houden daarvan. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke verbonden zijn met een technische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523787
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amerikaanse windmotor in Well

Well: hekken

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN. HEK (6A) aan het begin van de oprijlaan bestaande uit hardstenen pijlers met smeedijzeren hekwerken uit 1..

Boerderij met rieten wolfdak en in de zijgevel een stroomlaag. Vensters met luiken en 15- en 12-ruitsramen

Heust 19
Well (Gemeente Maasdriel)
Boerderij uit de 18e eeuw met rieten wolfdak en in de zijgevel een stroomlaag. Vensters met luiken en 15- en 12-ruitsramen.

Well: waterpomp

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 7: WATERPOMP. Ten westen van het kasteel gelegen gemetselde waterpomp uit omstreeks 1885 boven een waterreservoir. D..

Well: historische tuin- en parkaanleg

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg rond kasteel Well dateert uit de 19de en 20st..

Huis van Malsen of Slot te Well

Dreef 7
Well (Gemeente Maasdriel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Uit drie delen bestaand hoofdgebouw (kasteel Well), waarvan het rechter bouwdeel uit de 14de eeuw ka..

Kaart & Routeplanner

Route naar Amerikaanse windmotor in Well

Foto's (2)