Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Varkensstal in Nijkerk

Boerderij

Voorthuizerweg 8
3862PZ Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Varkensstal

Omschrijving Ten noorden van het achterhuis van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) uit 1920, gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het schuurtje heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode en gesmoorde Friese gegolfde pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De VOORGEVEL bezit een door een segmentboogje afgesloten dubbele staldeur met aan weerszijden een getoogd zesruits ijzeren stalraampje. De ZIJGEVELS bezitten halfronde zevenruits ijzeren stalraampjes met vorktracering en staldeurtjes. Waardering VARKENSSTAL uit 1920. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een varkensstal uit het Interbellum. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het varkensschuurtje met de andere onderdelen van het complex. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het agrarische leven op de Veluwe tijdens het Interbellum. Vanwege de gaafheid en compleetheid van de bebouwing alsmede de redelijk goed bewaard gebleven erfaanleg geeft het complex een bijzonder goed beeld van het boerenbedrijf tijdens het Interbellum aan de noordrand van de Veluwe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523775
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Varkensstal in Nijkerk

Boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving De BOERDERIJ(1) heeft een rieten dak met wolfseinden. De gevels zijn van schoon metselwerk in kruisverband. Rondom is een tras..

Rechts naast het voorhuis staat een in witte kalkzandsteen opgetrokken bakhuisje

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Rechts naast het voorhuis staat een in witte kalkzandsteen opgetrokken BAKHUISJE (2) uit ca.1920. Dit gebouwtje heeft een zade..

Achter de boerderij staat een hooiberg

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Achter de boerderij staat een HOOIBERG (4) uit ca.1920-1940. Deze hooiberg heeft twee ronde houten roeden en een rechthoekige ..

Houten kippenren

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Houten KIPPENREN (5) uit ca.1920-1940 gelegen noorden van de boerderij. Het kippenhok is opgetrokken op een rechthoekige pl..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 35
Voorthuizen (Gemeente Barneveld)
Toren Ned. Herv. Kerk. Bij de vernieuwing van de kerk in 1865 bleef de eenvoudige , bakstenen dorpstoren bewaard. De rijzige onderbouw, waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Varkensstal in Nijkerk