Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden in Nijkerk

Boerderij

Voorthuizerweg 8
3862PZ Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden

Omschrijving De BOERDERIJ(1) heeft een rieten dak met wolfseinden. De gevels zijn van schoon metselwerk in kruisverband. Rondom is een trasraam, afgewerkt met een rollaag. De schoorsteen staat in de nok boven het voorhuis. De VOORGEVEL telt vier vensterassen met een zesruits schuifvenster met luiken, in een kozijn op een grijze dorpel. Bovenin de gevel is links en rechts een vierruits schuifvenster in een gelijksoortig kozijn. De LINKER ZIJGEVEL heeft ter plekke van het voorhuis een vierruits schuifvenster met luiken, in een kozijn op een grijze lekdorpel. Links hiervan is een klein venster tegen de dakvoet, met een grijze lekdorpel. Over de lengte van het achterhuis heeft deze gevel een kleine staldeur en links en rechts een zesruits horizontaal gietijzeren stalvenster. Centraal in de ACHTERGEVEL staan de groene dubbele deeldeuren onder een segmentboog. Links en rechts in de gevel is een staldeur onder een segmentboog. Een gelijke boog bevindt zich boven een luik centraal bovenin de gevel. Links en rechts van de deeldeuren is een hooggeplaatst gietijzeren rondboogvenster. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links van het midden een kleine uitbouw van de keuken, in de vorm van een erker. Rechts hiervan is een woonhuisdeur. Rechts van de deur is een enkelruits venster met moderne raamdorpelstenen. Verder naar rechts bevindt zich een klein venster tegen de dakvoet in een wit kozijn met moderne raamdorpelstenen. Rechts hiervan is een eenvoudig vierruits gietijzeren venster onder een licht boogje. Waardering BOERDERIJ 'Zeldenrust' uit 1920 - Van architectuurhistorische waarde als bijzonder gaaf bewaarde keuterboerderij uit het Interbellum met een voor de bouwtijd karakteristieke hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het agrarische leven op de Veluwe tijdens het Interbellum. Vanwege de gaafheid en compleetheid van de bebouwing alsmede de redelijk goed bewaard gebleven erfaanleg geeft het complex een bijzonder goed beeld van het boerenbedrijf tijdens het Interbellum aan de noordrand van de Veluwe. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523773
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden in Nijkerk

Rechts naast het voorhuis staat een in witte kalkzandsteen opgetrokken bakhuisje

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Rechts naast het voorhuis staat een in witte kalkzandsteen opgetrokken BAKHUISJE (2) uit ca.1920. Dit gebouwtje heeft een zade..

Varkensstal

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Ten noorden van het achterhuis van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) uit 1920, gebouwd op een rechthoekige plattegr..

Achter de boerderij staat een hooiberg

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Achter de boerderij staat een HOOIBERG (4) uit ca.1920-1940. Deze hooiberg heeft twee ronde houten roeden en een rechthoekige ..

Houten kippenren

Voorthuizerweg 8
Nijkerk
Omschrijving Houten KIPPENREN (5) uit ca.1920-1940 gelegen noorden van de boerderij. Het kippenhok is opgetrokken op een rechthoekige pl..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 35
Voorthuizen (Gemeente Barneveld)
Toren Ned. Herv. Kerk. Bij de vernieuwing van de kerk in 1865 bleef de eenvoudige , bakstenen dorpstoren bewaard. De rijzige onderbouw, waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij heeft een rieten dak met wolfseinden in Nijkerk