Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Varkensstal in Nijkerk

Boerderij

Slichtenhorsterweg 41
3862NN Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1940


Beschrijving van Varkensstal

Omschrijving Rechts van de boerderij bevindt zich een vroeg twintigste eeuws kalkzandstenen VARKENSSTAL (4) die met de nokrichting evenwijdig aan die van de boerderij is gelegen. Het zadeldak tussen de twee topgevels is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in kruisverband. De korte gevels zijn blind uitgevoerd. De lange gevels bezitten ieder twee getoogde negenruits ijzeren stalraampjes. De zuidgevel heeft tussen de twee raampjes een rechtgesloten opgeklampte deur. Waardering - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een varkensstal uit de vroege twintigste eeuw. De varkensstal valt op door bijzonder materiaalgebruik n.l. de toepassing van kalkzandsteen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het varkensschuurtje met de andere onderdelen van het complex Nordengoed'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een varkensschuurtje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523770
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Varkensstal in Nijkerk

Hooiberg

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving VIJFROEDIGE HOOIBERG (5) uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, gelegen tussen het achterhuis van de boerderij en de v..

Nordengoed, boerderij van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving BOERDERIJ(1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden. Het dak is ged..

Bakhuis

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Het BAKHUIS(2) is gelegen langs het pad rechts van het voorhuis met de nok evenwijdig aan het hoofdgebouw. De schoorsteen, uit..

Veestal

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Rechtsachter de boerderij bevindt zich een VEESTAL(3) uit de vroege twintigste eeuw die met de nokrichting evenwijdig aan die ..

Hoeve 'Westphalingsgoed'

Slichtenhorsterweg 57
Nijkerk
Hoeve "Westphalingsgoed". Goed bewaarde boerderij onder pannen wolfdak, dat aan de voorzijde een bewerkte daklijst bezit. In de geel gepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Varkensstal in Nijkerk

Foto's (1)