Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veestal in Nijkerk

Boerderij

Slichtenhorsterweg 41
3862NN Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1940


Beschrijving van Veestal

Omschrijving Rechtsachter de boerderij bevindt zich een VEESTAL(3) uit de vroege twintigste eeuw die met de nokrichting evenwijdig aan die van de boerderij is gelegen. Het zadeldak is gelegen tussen de topgevels van voor- en achtergevel. Het dak is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. Bovenin de topgevels bevindt zich een hooiluik. Deze voor- en achtergevel bezitten een kalkzandstenen voetmuren, die zich voortzetten in dito zijgevels. Boven de voetmuur bezitten de voor- en achtergevel horizontale geteerde betimmeringen. In de voorgevel zijn dubbele deeldeuren, tussen eiken deurstijlen. Links en rechts is een venster. Rondom hebben de gevels staldeuren. De binnenruimte is door vijf eiken ankerbalkgebinten geleed in vier travee├źn. Op de ankerbalken liggen de slieten van de hooizolder. De linker zijbeuk (gezien vanaf het hoofdgebouw) heeft een complete zijbeukconstructie. In de rechter zijbeuk is een moderne kalverstal. Waardering VEESTAL uit de vroege twintigste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een veeschuur uit de vroege twintigste eeuw. De schuur valt op door bijzonder materiaalgebruik n.l. de toepassing van kalkzandsteen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de veeschuur met de andere onderdelen van het complex Nordengoed'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een veeschuur die een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523769
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veestal in Nijkerk

Hooiberg

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving VIJFROEDIGE HOOIBERG (5) uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, gelegen tussen het achterhuis van de boerderij en de v..

Nordengoed, boerderij van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving BOERDERIJ(1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden. Het dak is ged..

Bakhuis

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Het BAKHUIS(2) is gelegen langs het pad rechts van het voorhuis met de nok evenwijdig aan het hoofdgebouw. De schoorsteen, uit..

Varkensstal

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Rechts van de boerderij bevindt zich een vroeg twintigste eeuws kalkzandstenen VARKENSSTAL (4) die met de nokrichting evenwi..

Hoeve 'Westphalingsgoed'

Slichtenhorsterweg 57
Nijkerk
Hoeve "Westphalingsgoed". Goed bewaarde boerderij onder pannen wolfdak, dat aan de voorzijde een bewerkte daklijst bezit. In de geel gepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veestal in Nijkerk

Foto's (1)