Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Nijkerk

Boerderij

Slichtenhorsterweg 41
3862NN Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Bakhuis

Omschrijving Het BAKHUIS(2) is gelegen langs het pad rechts van het voorhuis met de nok evenwijdig aan het hoofdgebouw. De schoorsteen, uitgevoerd in schoon metselwerk in staand verband, staat in de nok. Het zadeldak tussen de twee topgevels is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het bakhuis heeft gesneden windveren, corresponderend met de voorgevel van het hoofdgebouw. De gevels van het bakhuis is opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband met geknipte voegen. Langs de dakschilden heeft de gevel vlechtingen in het metselwerk. Centraal in de VOORGEVEL (zuid) is een deur met een tweeruits bovenlicht. Het kozijn is voorzien van een profiel en een geprofileerd kalf. Rechts naast de deur is het metselwerk glad uitgesleten door veelvuldig slijpwerk. De ACHTERGEVEL (noord) is niet geleed. In de LINKER ZIJGEVEL is links een deur. Rechts hiervan bevindt zich een groot negenruits schuifvenster met een grote stenen onderdorpel. Deze gevel telt vier ankers onder de dakvoet en een anker tussen de deur en het venster. De RECHTER ZIJGEVEL telt vijf ankers onder de dakvoet en een anker in het gevelvlak, corresponderend met het anker in de tegenoverliggende zijgevel. Rechts een venster met tussenstijl en twee draairamen. Zowel links als rechts sluit het metselwerk regelmatig aan op het kozijn. In het metselwerk hieronder zijn sporen van een vroegere deuropening aanwezig. De aansluiting links op het kozijn, zet zich naar beneden voort als een naad in het metselwerk. Waardering BAKHUIS uit ca. 1860. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuisje op een boerenerf uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het bakhuisje met de andere onderdelen van het complex Nordengoed'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523768
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Nijkerk

Hooiberg

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving VIJFROEDIGE HOOIBERG (5) uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, gelegen tussen het achterhuis van de boerderij en de v..

Nordengoed, boerderij van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving BOERDERIJ(1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een pannendak met wolfseinden. Het dak is ged..

Veestal

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Rechtsachter de boerderij bevindt zich een VEESTAL(3) uit de vroege twintigste eeuw die met de nokrichting evenwijdig aan die ..

Varkensstal

Slichtenhorsterweg 41
Nijkerk
Omschrijving Rechts van de boerderij bevindt zich een vroeg twintigste eeuws kalkzandstenen VARKENSSTAL (4) die met de nokrichting evenwi..

Hoeve 'Westphalingsgoed'

Slichtenhorsterweg 57
Nijkerk
Hoeve "Westphalingsgoed". Goed bewaarde boerderij onder pannen wolfdak, dat aan de voorzijde een bewerkte daklijst bezit. In de geel gepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuis in Nijkerk

Foto's (1)