Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Neude: paardenstal in Nijkerk

Boerderij

Slichtenhorsterweg 30
3862NS Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van De Neude: paardenstal

Omschrijving PAARDENSTAL(3) gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een tentdak bekroond door een lantaarn met een koperen spits. Het dak is belegd met rode geglazuurde Hollandse pannen. De wanden van het gbouw zijn voorzien van een van een gepotdekselde beplanking. De ingang van het gebouwtje is gelegen in de van het huis afgekeerde noordgevel. Deze gevel heeft klinks een opgeklampte houten deur en rechts een rechtgesloten getralied stalraampje. De oostgevel bezit twee rechtgesloten stalramen, terwijl de westgevel twee rechtgesloten luiken bezit. De zuidgevel is voorzien van een rechtgesloten stalraam. Waardering PAARDENSTAL gebouwd rond 1927, onder invloed van de opvattingen van de vroege Delftse School, naar ontwerp van Prof.dr. D.F. Slothouwer. - Van architectuurhistorische waarde als een nagenoeg gaaf bewaard voorbeeld van een o.a. onder invloed van de Delftse School gebouwde paardenstal uit het interbellum. In de detaillering is tevens sprake van invloeden van de Scandinavische architectuur. Het ontwerp bezit hoogwaardige esthetische kwaliteiten die onder meer tot uitdrukking komen in de zorgvuldige detaillering en het bijzondere materiaalgebruik met name voor wat betreft de lantaarn. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het landgoedcomplex De Neude. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Neude: paardenstal in Nijkerk

De Neude: landhuis

Slichtenhorsterweg 30
Nijkerk
Omschrijving Het LANDHUIS(1) heeft een L-vormige plattegrond. Het langwerpige hoofdvolume is evenwijdig aan de Slichtenhorsterweg gesitueer..

De Neude: koetshuis

Slichtenhorsterweg 30
Nijkerk
Omschrijving Rechts achter het hoofdgebouw staat een langwerpig KOETSHUIS annex GARAGE (2) met de korte zijde naar het pad, haaks op het ho..

De Neude: twee hekpijlers

Slichtenhorsterweg 30
Nijkerk
Omschrijving Twee HEKPIJLERS(4) uit ca.1927 opgetrokken in baksteen met in iedere zijde een paneel. Iedere kolom wordt afgesloten door een ..

Veluws keuterijtje

Slichtenhorsterweg 73
Nijkerk
Typisch Veluws keuterijtje onder rieten wolfdak en met gepleisterde voorgevel, waarin een venster met luiken en negenruitsschuifraam. Waarsc..

Hoeve 'Klein Ehrental'

Slichtenhorsterweg 71
Nijkerk
Hoeve "Klein Ehrental". Landschappelijk fraai gesitueerde boerderij, blijkens een gedateerde balk in de deel uit 1676. De voorgevel heeft ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Neude: paardenstal in Nijkerk

Foto's (1)