De Poort: paardenstal in Nijkerk

Kamersteeg 14
3862PJ Nijkerk

Beschrijving van De Poort: paardenstal

Omschrijving Ten oosten van de boerderij bevindt zich een vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw daterende PAARDENSTAL (4) die opgetrokken is op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag telt onder een zadeldak belegd gesmorrde Hollandse pannen. Het dak is boven de kopse gevels voorzien van windveren.De gevels zijn van een gepotdekelde houten beplanking. De zuidgevel bezit twee rechtgesloten staldeurtjes en een rechthoekige vensteropening. Waardering PAARDENSTAL uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde paardenstal uit de eerste decennia van de twintigste eeuw bij een boerderij. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een paardenstal die een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)