Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poort: varkensstal in Nijkerk

Boerderij

Kamersteeg 14
3862PJ Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van De Poort: varkensstal

Omschrijving Ten zuid-westen van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) die gebouwd is op een rechthoekige plattegrond. De stal heeft één bouwlaag onder een schilddak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De voorgevel bezit drie rechtgesloten opgeklampte houten staldeuren en een halfrond ijzeren stalraampje met vorktracering. De linker zijgevel bezit een rechtgesloten opgeklampt luik. De achtergevel bezit, voor zover zichtbaar, een halfrond ijzeren stalraampje met vorktracering. De rechter zijgevel bezit een luik als in de linker zijgevel. Waardering VARKENSSTAL uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrij gaaf bewaard varkensstal uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de varkensstal met de overige onderdelen van het complex waarvan de boerderij het hoofdobject vormt. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een varkensstal die een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523759
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poort: varkensstal in Nijkerk

Boerderij 'De Poort'

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving De deeldeuren van het achterhuis van de BOERDERIJ (1) zijn op het pad naar de weg gericht. De boerderij heeft een rieten dak m..

De Poort: bakhuisje

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving Rechts naast het voorhuis staat een BAKHUISJE(2) uit de tweede helft van de negentiende eeuw, mogelijk met een oudere oorspron..

De Poort: paardenstal

Kamersteeg 14
Nijkerk
Omschrijving Ten oosten van de boerderij bevindt zich een vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw daterende PAARDENSTAL (4) die opgetrok..

Boerderij 'Groot Proevegoed'

Appelsestraat 42
Nijkerk
Boerderij "Groot Proevegoed". Hoeve, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Het woongedeelte heeft een opkamer en vensters met goede roedenverdelin..

Jachthuis

Akkerweg 12
Nijkerk
Inleiding In het bos gelegen uit het derde kwart van de negentiende eeuw daterend JACHTHUIS, behorende tot het landgoed Appel. Het jachthui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poort: varkensstal in Nijkerk

Foto's (1)